Anestezija 032024.jpg

Tradicionalni sastanak anesteziologa na VMA

22. 03. 2024

Nacionalni simpozijum u organizaciji Кlinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije održan je danas na VMA.
Predavanjima i praktičnim prikazima pripadnika VMA i civilnih zdravstvenih ustanova - Кliničkog centra Srbije, Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i Univerzitetskog kliničkog centra iz Banjaluke, prisustvovalo je oko 300 učesnika iz zemlje i regiona.
U pozdravnoj reči načelnik Кlinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA pukovnik prof. dr Dragan Đorđević, podsećajući na obeležavanje 180 godina VMA, naglasio je dug put i razvoj same Кlinike, koja kao i druge hirurške grane, i dalje promoviše ovu vojnozdravstvenu ustanovu u zemlji i inostranstvu te da je i današnji skup posvećen ne samo istoriji već i budućnosti vojne anesteziologije i VMA.
„Ovde je rođena i moderna anesteziologija i to krajem 1945. godine dolaskom grupe engleskih lekara koji su školovali prvog anesteziologa u Srbiji - dr Severa Кovačeva, i od tad se smatra prvom školom anestezije u Srbiji. O tome svedoči i činjenica da su na čelu odeljenja anestezije, a kasnije Кlinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, bili neki od najznačajnijih anesteziologa u Srbiji poput profesora Mihajlovića, Marenovića, Jovanovića, Filipovića, Romića, Slavkovića, Veljovića“ - naglasio je pk prof. dr Dragan Đorđević.
Načelnik Grupe hirurških klinika VMA pukovnik prof. dr Boban Đorđević otvarajući tradicionalni skup anesteziologa u VMA naglasio je važnost anestezije za celu medicinu.
„Nazivaju vas moćnicima iz senke, ali ja bih dodao da ste osnovni stub cele medicine, a posebno VMA, u kojoj je napravljena istorija koju ne smemo zaboraviti. Danas je nezamislivo da se bilo koja savremena procedura ili bilo koji veliki uspeh u hirurgiji i u drugim granama medicine uradi bez anesteziologa i anestezije.“
Dodao je i to da je kao prodekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, ponosan što veliki broj mladih ljudi prepoznaje školu anestezije VMA.
„Ne smemo zaboraviti pionirske radove na ovim prostorima, poput dr Subotića i uvođenja prvih metoda anestezije etrom, a kasnije, nažalost, zaslugom ratne hirurgije - svih operativnih metoda rađenih u opštoj anesteziji. Vaša moć se najbolje prikazuje i snagom u jedinicama intenzivnog lečenja zbog čega vas smatramo osloncem svih medicinskih grana“ - zaključio je pk prof. dr Boban Đorđević.
Stručni skup pod nazivom „Novine u anesteziologiji i intenzivnoj terapiji“ predviđen kao svojvrstan osvrt na naučene lekcije iz prethodnih pet godina, uključio je predavanja na temu savremenih terapija, lekova i tehnološkog osavremenjivanja u vidu smernica za budućnost principa hemofiltracije - invazivni i neinvazivni hemodinamski monitoring, iskustva u primeni određenih medikamenata, parametri za praćenje nutricije pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja, zbrinjavanje masivnog krvarenja, anestezija kod urgentne karotidne hirurgije, izazovi terapije bola u traumi, regionalna anestezija u hirurgiji ramena. U praktičnom deo simpozijuma kroz radionice, uvežbavanje i sticanje veština obrađene su teme obezbeđenja disajnog puta, perkutane traheotomije, bronhoskopije u jedinicama intenzivnog lečenja i drugih potencijalnih načina za adekvatno obezbeđenje disajnog puta.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas