263.jpg

U društvu najboljih: jubilej VSP-a

12. 10. 2009

Beograd, 12.oktobar - Vojnosanitetski pregled (VSP), časopis lekara, stomatologa i farmaceuta Vojske Srbije, koji se od prošle godine nalazi na listi najprestižnijih svestkih časopisa - SCIE, ove godine obeležava 65 godina kontinuiranog izlaženja.

Proslavi ovog vrednog jubileja koja je danas upriličena u VMA prisustvovali su: načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić sa saradnicima, načelnik Uprave za zdravstvo SMR MO brigadni general Veljko Todorović, predstavnici Vojne akademije, Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpskog lekarskog društva prof. dr Radoje Čolović, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, akademik prof.dr Dragan Micić, nekadašnji načelnici VMA i sanitetske službe, dosadašnji urednici Vojnosanitetskog pregleda, kao i mnoge ugledne ličnosti akademske javnosti Srbije.

- U godini jubileja VMA i godini njenih velikih uspeha krunisanih prepoznavanjem našeg akademskog potencijala i punom afirmacijom stručnog ugleda institucije među kolegama u zemlji i inostranstvu, obeležavamo još jednu značajnu godišnjicu - 65-tu godinu kontinuiranog izlaženja našeg VSP-a – istakao je, obraćajući se prisutnim gostima, načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić.
On je podsetio da će ova 2009.godina koja označava 165 godina tradicije institucije i 50 godina rada pod imenom VMA, biti zlatnim slovima upisana u njene anale i da će oni koji danas rade u VMA, čuvaju je i jačaju, s ponosom preneti taj zadatak u amanet budućim generacijama.
– Vreme, neumitni svedok istorije, svedočiće o naučnim i stručnim dostignućima, tehnološkoj obnovi, intenzivnim međunarodnim vojno - medicinskim aktivnostima, akreditaciji i sertifikaciji VMA, o zlatnoj medalji koju je VMA osvojila na Univezijadi, o našem hirurškom timu u misiji UN u Čadu, o prvoj generaciji zlatnih studenata koji su prihvatali izazov studija vojne medicine, kao i o našem Vojnosanitetskom pregledu, zbog koga smo i mi danas ovde. –naglasio je Jevtić.
Načelnik VMA rekao je da je VSP proizvod pameti i desetine hiljada časova intelektualnog rada najblistavijih stručnjaka VMA u oblasti medicine, stomatologije, farmacije, kao i kolega iz civilnih zdravstvenih ustanova iz zemlje i inostranstva.
- Svi oni stvarali su i danas stvaraju ugled ovog časopisa, koji se od juna prošle godine i formalno nalazi tamo gde mu je oduvek bilo mesto, u društvu najeminenntijih svetskih medicinskih časopisa, na SCIE (Science Citation Index Expended) listi, pokazujući da se i na ovim našim prostorima, bremenitim surovom stvarnošću i teretom međusobnih sujeta i surevnjivosti, može ići napred, a zalog sigurne budućnosti je poštovanje tradicije, traženje putokaza u svetlećim tragovima onih koji su stvarali pre nas i prikupljanje snage za buduće uzlete. Zato i obeležavamo jubileje - kazao je Jevtić.
-Uspeh našeg VSP-a rezultat je predanog rada plejade urednika, članova uredništva i redakcije časopisa od samog početka njegovog izlaženja, velikih ljudi, vrhunskih stručnjaka, ali i onih koji su tek svoja krila razmahnuli, a čija se zvezda na nebu nauke i struke jasno prepoznaje! – rekao je načelnik VMA i na kraju svog obraćanja, redakciji VSP-a, profesionalnom i posvećenom timu kojim rukovodi prof.dr Silva Dobrić, čestitao današnji praznik uz iskrene želje da nastave stepenicama uspeha.

- VSP je, kao i sama VMA, postao brend kojim se ponosi Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, ali i čitava naša medicinska javnost -naglasio je na kraju izlaganja general-major prof.dr Miodrag Jevtić.

Akademik, prof.dr Vladimir Kanjuh, član Uređivačkog odbora VSP-a, čestitao je 65.rođendan redakciji i svim stvaraocima VSP-a, u ime SANU i govorio je o naučnoj i stručnoj publicistici kao esencijalnoj obavezi svih poslenika medicinske struke i nauke.

U ime Medicinskog fakulteta u Beogradu, redakciji i uredništvu VSP-a, 65 godina kontinuiranog izlaženja i 79 godina tradicije čestitao je prodekan akademik prof.dr Dragan Micić.
- Ponosan sam što mogu da Vam čestitam ovako vredan jubilej. Profesori Medicinskog fakulteta aktivno, svojim radovima, učestvuju u stvaranju ovog vrednog časopisa koji je u pravom smislu brend, ne samo VMA, veći srspke medicine - rekao je akademik prof.dr Dragan Micić.
Brigadni general doc.dr Veljko Todorović, načelnik Uprave za zdravstvo, poželeo je Vojnosanitetskom pregledu još mnogo godina uspeha na putu prezentovanja srpske medicinske struke na svetskoj naučnoj pozornici, gde se kvalitet vrednuje objavljenim naučnim informacijama. General Todorović uručio je nekadašnjim, kao i aktuelnom uredniku časopisa, po jedan primerak monografije „Srpski vojni sanitet“.
Vojni službenik, prof.dr Silva Dobrić govorila je o istorijatu VSP-a, njegovima počecima, razvojnom putu, kao i o vizijama njegovog daljeg unapređenja na putu daljeg jačanja i izgrađivanju međunarodnog renomea. Tom prilikom, prof.Dobrić istakla je da je priliv veoma kvalitetnih radova iz naše zemlje, kao i inostranstva, sve veći, što predstavlja odgovoran zadatak za uređivački odbor, redakciju i za recenzente.

Vojnosanitetski pregled, časopis lekara, farmaceuta i stomatologa Vojske Srbije, počeo je da izlazi na inicijativu akademika, generala, dr Gojka Nikoliša još za vreme Drugog svetskog rata, nastavljajući tradiciju predratnog Vojno-sanitetskog glasnika koji je izlazio u periodu od 1930-1941. godine. Prvi broj štampan je u Bariju, u Italiji, u septembru 1944. godine, a već drugi broj izašao je u decembru iste godine u tek oslobođenom Beo¬gradu. Redakciju časopisa sačinjavali su, kasnije veoma značajni lekari i farmaceuti. Od tada do danas, VSP kretao se stalno uzlaznom putanjom kako u kvalitativnom, tako i u estetskom smislu.Sve to bilo je visoko vrednovano, o čemu svedoči podatak da je već od 1950. godine naš VSP ušao u sistem citiranja nekoliko poznatih svetskih časopisa i njihovih elektronskih baza, što svakako predstavlja jedino validno merilo proizvedenih stručnih i naučnih informacija.
Iako je VSP uvek zauzimao značajno mesto u domaćoj biomedicinskoj publicistici, želja njegovog uredništva i izdavača bila je dobijanje međunarodnog statusa i renomea. Na sigurnom putu ka tom cilju, u uređiavčki odbor i krug recenzenata ušli su najveći autoriteti srpske medicine, a od 2005. godine i autoriteti svetske medicine, čime su se stekli i formalni uslovi za uspešan pohod na međunarodnu scenu koji je krunisan juna 2008.godine uključenjem VSP u SCIE-listu, čuvenu bazu naučnih časopisa Instituta za naučne informacije iz Filadelfije. U momentu kada je uvršten u SCIE-listu, VSP je bio prvi domaći medicinski časopis koji se našao na toj listi. Kasnije te godine pridružio mu se i Srpski arhiv za celokupno lekarstvo, naš najstariji medicinski časopis.Očekuje se da VSP uskoro dobije svoje mesto i u Current Contents-u.
 
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas