U svet po nova znanja

22. 08. 2008

 Beograd, 22. avgust - Osam pripadnika VMA će najesen otići na usavršavanje u inostranstvo, odlučilo je Nastavno-naučno veće VMA na prethodnoj sednici. 


Odluka je usvojena na osnovu predloga Veća poslediplomskih studija koje je razmotrilo obrazloženja matičnih Katedri o potrebi usavršavanja naših stručnjaka u oblasti lečenja inhalacionih trovanja i primene novih antidota, epigenetike u molekularnoj medicini u oblasti multiple skleroze, endoskopske hirurgije sinusa i baze lobanje, primene transplantata u zbrinjavanju atrofičnih vilica, biološkog dejstva fizičkih štetnih faktora u radnoj sredini, nukelarne onkologije, interventne kardiologije i nadoknade koštanih defekata u ortopediji.

Od Amerike, preko Švedske, Italije i Francuske do Rusije, već su od ranije upostavljeni kontakti sa prestižnim institucijama u ovim oblastima. U toku je ugovaranje termina za usavršavanja koja će trajati od jednog do tri meseca, nakon čega će biti sprovedena propisana procedura odobrenja za usavršavanja u okviru Ministarstva odbrane.

Kao i prethodnih godina, nova znanja i veštine koje stručnjaci VMA budu usvojili tokom boravka u inostranstvu, biće primenjena u dijagnostici i lečenju, ali i u nekoliko naučnoistraživačkih projekata.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas