Laparoskopska resekcija jetre.jpg

U VMA izvedena prva laparoskopska resekcija jetre

26. 06. 2019

Hirurški tim Vojnomedicinske akademije na čelu sa načelnikom Odeljenja za hepatobilijarnu i pankreasnu hirurgiju prof. dr Darkom Mirkovićem, izveo je prvu minimalnoinvazivnu laparoskopsku resekciju jetre kod pacijentkinje M.D. (1975.) koja se uspešno oporavlja. Ova vrsta operacije prvi put je izvedena u VMA, a među prvim je operacijama ovakvog tipa u zemlji i regionu.
U operaciji su učestvovali hirurzi asist. dr sc. med. Mihailo Bezmarević, ppuk. doc. dr Milan Jovanović i ppuk. dr Miroslav Mitrović, anesteziolog dr Aleksandra Ristanović, instrumentarke Marijana Bugarčić i Jasmina Mitrović i bolničar Dragan Marković.
Pacijentkinja je imala hemangiom u jetri promera oko 10 cm, koji se nalazio u drugom i trećem segmentu jetre, a koji je poslednjih meseci značajno porastao uz progresivne bolove i nelagodnost u stomaku. Operacija je obuhvatila uklanjanje drugog i trećeg segmenta jetre zajedno sa hemangiomom, prošla je sa minimalnim intraoperativnim gubitkom krvi i bez komplikacija.
Dok su se ranije operacije na jetri izvodile otvorenim pristupom (veći rezovi, sporiji oporavak nakon operativnog lečenja i duži postoperativni tok) laparoskopski pristup, iako tehnički zahtevniji, omogućava minimalan gubitak krvi tokom operacije, značajno brži oporavak pacijenta, kao i manje ukupne troškove lečenja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas