Dan sestrinstva.JPG

U Vojnomedicinskoj akademiji obeležen Međunarodni dan sestrinstva

12. 05. 2020

Ministar Vulin: Nisam čuo da je neko rekao neću i da nije hteo da pomogne ljudima
Međunarodni dan sestrinstva obeležen je danas na Vojnomedicinskoj akademiji. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major dr sci med. Uglješa Jovičić, načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, zaposleni u toj vojnozdravstvenoj ustanovi i gosti.
Čestitajući praznik u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar Vulin je istakao da je upravo predsednik insistirao na poboljšanju položaja medicinskih tehničara i sestara, jer zna koliko su važni.
- Teško je zamisliti teži posao i posao sa većim rizikom po zdravlje od vašeg, a koji često ostane bez zahvalnosti i pažnje. Vaš doprinos i herojstvo u borbi sa kovid virusom možda se sad samo malo bolje vidi, ali vi to radite svakog dana i radićete svoj posao i kada se kamere ugase - rekao je ministar odbrane i dodao da je posao medicinskih sestara i tehničara da budu sa ljudima koji pate, na čemu im je zahvalio.
Mnoge od vas možda ne bih prepoznao bez maske, ali sa maskama vas odlično prepoznajem i vrlo dobro znam kako su vam izgledale oči u nekim od teških trenutaka u nekim od bolnica, gde smo bili zajedno, kada smo učili šta nas čeka i suočavali se s nepoznatim, rekao je ministar Vulin.
- Nisam čuo da je neko rekao neću, i da nije hteo da pomogne ljudima. Bili ste tu, pitali ste više za pacijente i za ono što njima treba, nego za ono što je potrebno vama - rekao je ministar odbrane i dodao da takav odnos u ovim teškim vremenima vraća veru u ljude.
U vremenu iza nas činili smo sve što smo mogli da popravimo vaš standard i zaposlimo veći broj ljudi, da omogućimo mnogima koji su radili pod raznim ugovorima da konačno dobiju stalni radni odnos, rekao je ministar Vulin.
- Ostali smo možda dužni i prema onima koji su nas čuvali i lečili 1999. godine, za vreme NATO agresije. Nikad nismo posebno skrenuli pažnju na vojni sanitet, na one koji su izvlačili ranjene ili mrtve sa prvih linija, i u godinama koje dolaze hoću da nađemo načina, zbog istorije, ali i zbog vas i zbog budućnosti, da se odužimo tim ljudima - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, čestitajući praznik i zahvaljujući pripadnicima vojnog zdravstva na časnoj službi, izražavajući nadu da će se uskoro videti bez maski i rukavica.
Pozdravljajući prisutne, načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević istakao je da je zbog pandemije kovida 19, i inače zahtevan posao medicinara dodatno otežan.
- Velikim trudom u prethodnih devet nedelja još jednom je potvrđena snaga vojne sestre,   koja se kroz istoriju pokazala dominantnim simbolom kvaliteta zdravstvene nege vojnog saniteta, rekao je načelnik VMA, i dodao da su medicinski tehničari i sestre dokazali koliko im je poziv težak, vredan i koliko nagrada i pohvala zaslužuje.
- Ove godine za najbolje su jednoglasno odabrana dva medicinska tehničara koji se još uvek nalaze na dve „vatrene“ linije borbe - sa  oboljenjem COVID-19, odnosno korona virusom, u Kovid centru Karaburma i na prijemno - trijažnoj službi hitne pomoći Vojnomedicinske akademije, istakao je pukovnik Vukosavljević i podsetio da više od 100  medicinskih tehničara, koji se još uvek nalaze u kovid bolnici na Karaburmi, svedoči o značaju VMA za drugu liniju odbrane od virusa.
Čestitajući praznik svim medicinskim sestrama i tehničarima, glavna sestra VMA Bojana Jovanović ukazala je na značaj današnjeg praznika, dodajući da je poziv medicinske sestre plemenit i nesebičan, ozbiljan i odgovoran.
Prema njenim rečima, savremeno društvo se i danas suočava sa brojnim i nedovoljno istraženim bolestima, a svedoci smo borbe protiv nevidljivog neprijatelja koji pokušava da uruši zdravstveni sistem na svetskom nivou.
- U prvoj liniji fronta, u borbi protiv pandemije COVID-19, rizikujući svoje zdravlje i život medicinske sestre i tehničari ulažu sva svoja znanja i veštine u prevenciji i zbrinjavanju obolelih pružajući pomoć ugroženim licima, njihovim porodicama i društvu u celini. Medicinski tehničari VMA, negujući snažan timski duh, još jednom dokazuju da su bitna poluga vojnog i zdravstvenog sistema uopšte, koja značajno doprinosi poboljšanju zdravstvenog statusa svih građana Republike Srbije - istakla je glavna sestra VMA dodajući da je podsećajući da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu Međunarodnom godinom sestrinstva.
Prepoznajući značaj te profesije, kako je istakla glavna sestra Bojana Jovanović, Vojnomedicinska akademija je tokom protekle godine omogućila prijem u stalni radni odnos 140 medicinskih sestara i tehničara, a preduzeti su i koraci na usavršavanju tog kadra.
U tradicionalnom izboru, najbolji tehničari sa VMA u godini za nama su Milan Radojković iz Centra  hitne pomoći VMA i Daliborka Radišić, sa Klinike za anesteziju i reanimaciju, a pohvaljeno je i više tehničara i sestara iz raznih organizacionih celina Vojnomedicinske akademije.
Ministar odbrane dodelio je vojne spomen medalje za izuzetne rezultate u vojnoj službi, prvi put vojnim službenicima, Daliborki Dragišić i Mariji Bradić, a više pripadnika je nagrađeno sedmodnevnim boravkom u objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, namenjenim za odmor i rekreaciju.
Jedan od nagrađenih Milan Radojković glavni tehničar Centra hitne pomoći VMA, istakao je da mu je velika čast zbog priznanja, zbog sebe ali i zbog kolega.
-  I moje kolege su deo ovog tima i ove nagrade. U Centru hitne pomoći krenuli smo i pre vanredne situacije, preduzeli sve preventivne mere i formirali trijažnu službu. Statistika govori da je oko 14.000 pacijenata prošlo kroz trijažni šator, a pregledano je više od 9.000 pacijenata tokom pandemija, istakao je Radojković.
Daliborka Radišić ističe da ima veliku čast što kao medicinska sestra stoji na mestu gde su nagrađeni, na dan kada se proslavlja Međunarodni dan sestrinstva. Ona je iskoristila priliku i da svim građanima zahvali na velikoj podršci koji pružaju njoj i njenim kolegama tokom proteklih dana borbe protiv virusa.
- Bez vaše podrške ne bismo uspeli, iako imam dosta iskustva u radu tokom vanrednih okolnosti, za mene je ovo bio dosad najveći profesionalni izazov. Glavna sestra sam kovid bolnice na Karaburmi, i želim da vam potvrdim da činimo sve da pomognemo ljudima i što pre se vratimo svojim porodicama, kaže Daliborka Radišić.
Međunarodni dan sestrinstva obeležava se tradicionalno još od 1974. godine, 12. maja, na dan kada je rođena Florens Najtingejl, koja se smatra osnivačem moderne medicinske prakse.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas