Robotski stapler.jpg

Unapređenje grudne hirurgije VMA

28. 09. 2023

Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća (desne donje lobektomije) upotrebljen robotski staplerski uređaj.
Operisan je četrdesetdvogodišnji pacijent koji boluje od sinoviosarkoma i u dobrom zdravstvenom stanju otpušten je na dalji kućni oporavak.
Odluka o korišćenju najsavremenijeg „pametnog“ instrumenta u VMA donesena je u skladu sa savremenim poslovanjem zdravstvenih centara u svetu. Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa. Kao i pri ostalim minimalnoinvazivnim hirurškim procedurama, a po čemu je Klinika za grudnu hirurgiju VMA lider u zemlji, ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.
Grudni hirurzi VMA, kao pioniri savremene videoasistirane hirurgije u Srbiji sa dugogodišnjim iskustvom, stručno su osposobljeni i zahvaljujući međunarodnom usavršavanju i obukama lekara iz oblasti torakalne robotike.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas