363.jpg

Unapređenje rada DPC-a

11. 02. 2009

Kao najveća organizacijska celina VMA, Dijagnostičko-poliklinički centar je u toku prošle godine ispunio sve zadatke Uprave VMA. Lečenje i prevencija najvažnijih hroničnih nezaraznih bolesti ambulantnih vojnih osiguranika i članova njihovih porodica, bio je i ostao najvažniji zadatak svih zaposlenih DPC-a VMA, ali i dijagnostičkih instituta i klinika koje svakodnevno partcipiraju u ostvarenju ovih zadataka.
U 51 specijalističkom kabinetu, 11 funkcijskih dijagnostika, Centru za dnevnu hirurgiju i dispanzerima za bolesti dece i žena, urađeno je 305.135 specijalističkih i subspecijalističkih pregleda, i 145.00 različitih dijagnostičkih intervencija, što je za 2% više nego u 2007.godini.
Na ovaj broj treba dodati i 6.629 operacija u lokalnoj i opštoj anesteziji koje su urađene u pet operacionih sala Centra za dnevnu hirurgiju.
Iza ovih impozantnih rezultata stoji tim od 61 lekara specijalista, od kojih su 13 doktori nauka sa nastavnim titulama redovnih i vanrednih profesora, odnosno docenata VMA. Uz dobro organizovane timove lekara su i dobro obučeni i iskusni srednji i viši medicinski tehničari, kao i poslužioci bolesnika.
Nakon potpisivanja ugovora sa Republičkim zavodom za zdravstvenu zaštitu VMA je od 01.01.2008.g. ustupila deo svojih kapaciteta za lečenje ambulantnih i ležećih bolesnika Republike Srbije. Po ovom ugovoru sa uputom izabranog lekara u DPC-u VMA tokom 2008.g lečeno je i operisano 32.197 bolesnika.
Broj ambulantnih specijalističkih usluga civilnim osiguranicima sa uputom RZZO je oko 10% svih ostvarenih usluga u DPC-u VMA, što još jednom potvrđuje posvećenost VMA u pružanju usluga vojnim osiguranicima. Sa boljom organizacijom i većim ulaganjima u razvoj zdravstvene zaštite vojnih osiguranika na primarnom i sekundarnom nivou, DPC-u VMA biće omogućeno da se bavi isključivo pružanjem usluga iz domena tercijarne zdravstvene zaštite, što će biti od velikog značaja za podizanje kvaliteta zaštite vojnih i civilnih osiguranika. ISO standardizacija i akreditacija VMA za standarde kvaliteta 9001, 14000 i 22000, dodatno doprinosi unapređenju kvaliteta rada DPC-a VMA.
Tokom realizacije ovako značajnih i velikih zadataka neminovno su povremeno ispoljavane i određene slabosti u svakodnevnom radu, koje su se odnosile na duže čekanje tokom zakazivanja pojedinih pregleda, dijagnostičkih intervencija i usluga. Uvođenje programa za zakazivanje pregleda vojnih i civilni osiguranika u redovnom i dopunskom radu, omogućilo je svim našim bolesnicima da lično ili preko telefona zakažu sve potrebne usluge u DPC-u VMA. Na ovaj način bolesnici dobijaju datum i tačno određeno vreme lekara koji će im u određenom kabinetu ili dijagnostici tog dana pružiti zakazanu uslugu.
Odsustvo dobrih navika korisnika naših usluga, želja da se usluge ostvare mimo utvrđenog načina rada, kašnjenja i neopravdani nedolasci, povremeno prave nepotrebne gužve i nezadovoljstva i korisnika, ali u pružaoca usluga.
Ubrzana tehnološka obnova VMA koja je prepoznata kao prioritet od Uprave VMA i Ministarstva odbrane razrešiće tokom 2009.g. sve probleme u vezi dugog čekanja na skener i magnetnu rezonancu, što će doprineti ubrzanju dijagnostike i podizanju sveukupnog kvaliteta zdravstvene zaštite vojnih i civilnih osiguranika.
Sem toga, nova oprema za kontrastno sminanje krvnih sudova glave i srca, hiperbarična komora, novi mamograf i oprema za miniinvazivnu hirurgiju, značajno će prošiti obim i kvalitet usluga koje će VMA pružati ležećim i ambulantnim bolesnicima.
Menadžment VMA nikada se ne zadovoljava postignutim rezultatima i na polju podizanja kvaliteta ambulantno-polikliničke specijalističke zaštite i najavljuje nove aktivnosti. Naime, naređenjem načelnika VMA, general-majora prof.dr Miodraga Jevtića u toku je reorganizacija rada DPC-a VMA kojom se planira da svi najiskusniji lekari VMA, uključujući sve nastavnike, načelnike klinika i načelnika VMA, uzmu učešće u svakodnevnom radu DPC-a, što će značajno doprineti podizanju kvalite zdravstvene zaštite vojnih i civilnih osiguranika.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas