148.jpg

UNAPREĐENjE TRANSPLANTACIONOG PROGRAMA U SRBIJI

06. 06. 2010

Beograd, 06.juli – Delegacija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koju su činili dr Dorit Nytzan Kaluski, šef kancelarije SZO za Srbiju i dr Peter Doyle, ekspert SZO za programe transplantacije, posetila je danas VMA u pratnji direktorke Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije gospođe Dane Mihailović. 

Sa predstavnicima Uprave VMA i rukovodiocima transplantacionog tima VMA, predstavnici SZO razgovarali su o saradnji u domenu daljeg unapređenja nacionalnog programa transplantacije tkiva i organa u Srbiji, kao i iskustvima i rezultatima naše ustanove u oblasti transplantacione hirurgije.

- VMA je ustanova koja ima vrhunski osposobljene multidisciplinarne timove i sve organizacione i tehničke preduslove za realizaciju programa transplantacije jetre, bubrega i kostne srži i ove procedure se u našoj ustanovi rutinski sprovode. – istakao je pukovnik prof.dr Nikola Filipović, zamenik načelnika VMA, obraćajući se gostima. - Danas želimo da Vas upoznamo sa našim rezultatima u ovoj oblasti, ali isto tako želimo da ukažemo na probleme sa kojima se mi u našoj zemlji suočavamo prilikom realizacije transplantacionog programa. Oni se odnose na problem nedostatka organa, još uvek nedovoljne svesti o potrebi zaveštanja organa, nedostatak nacionalnih vodiča koji bi precizno definisali procedure utvrđivanja moždane smrti, eksplantacije organa, pripreme i realizacije transplantacije, posttransplantacionog tretmana pacijenata, kao i permanentne edukacije lekara i medicinskih tehničara. Verujemo da će se ti problemi rešiti organizovanim i timskim pristupom i implementacijom najviših standarda u zdrvstvenom sistemu Republike Srbije i spremni smo da kao VMA u tome aktivno učestvujemo dajući svoj puni stručni doprinos zasnovan na velikom iskustvu. –kazao je pukovnik Filipović.

O najznačajnijim rezultatima i mogućnostima VMA, kao i o rezultatima u domenu transplantacije jetre, bubrega i kostne srži govorili su vs, doc.dr Elizabeta Ristanović, pukovnik prof.dr Zoran Kovačević, pukovnik prof.dr Nebojša Stanković i pukovnik doc.dr Slobodan Marjanović.

Nakon sadržajnih razgovora gosti su obišli i Centar za transplantaciju organa i Sterilni blok Klinike za hematologiju VMA.

U VMA je do sada urađeno 10 transplantacija jetre (9 kadaveričnih i jedna transplantacija sa živog davaoca-„living“), 318 transplantacija bubrega (292 living i 26 kadaverične). Stručnjaci VMA učinili su 36 transplantacija bubrega u Kliničkom centru Niš i jednu transplantaciju bubrega u KC Banja Luka. Planovi dalje realizacije transplantacionog programa u VMA odnose se na multiorgansku transplantaciju jetre, pankreasa i creva, a naši stručnjaci opredeljeni su za potpunu saradnju sa ostalim zdravstvenim centrima u Srbiji kao i za saradnju u okviru EUROTRANSPLANT programa.

Direktor Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije dr Dana Mihailović izrazila je zadovoljstvo impresivnim rezultatima VMA u domenu transplantacione hirurgije, kao mogućnostima naše ustanove. -Pred zdravstvom Srbije je veliki izazov i put kojim moramo koračati zajedno i timski kako ne bismo bili na evropskom začelju po broju transplantacija.-rekla je dr Mihailović.

I predstavnici SZO iskazali su zadovoljstvo što su u VMA prepoznali ustanovu sa puno stručnosti i iskustva koja svakako predstavlja snažan oslonac zdravstvenom sistemu Srbije u domenu transplantacije i izrazili spremnost za pružanje pomoći oko unpređenja transplantacionog programa u našoj zemlji .
 
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas