Urolozi endoskopija 2022-3.jpg

Urolozi VMA - predavači endoskopske hirurgije

21. 09. 2022

Međunarodni kurs endoskopske urološke hirurgije u organizaciji Klinike za urologiju Vojnomedicinske akademije, kompanija Boston Scientific i VICOR održan je 20. i 21. septembra 2022. godine u VMA.
Polaznicima kursa dobrodošlicu u VMA poželeo je načelnik Grupe hirurških klinika VMA pk prof. dr Boban Đorđević i istakao da je posebno zadovoljstvo videti VMA ponovo u ulozi međunarodnog edukativnog centra. Kako je rekao „VMA je uvek pronalazila svoje mesto u širem kontekstu međunarodne saradnje, ali je iznova izuzetna čast kada se pod našim krovom razmenjuju ideje i stavovi i pronalazi inspiracija za nove standarde u praksi.“ Napomenuo je i da se kroz entuzijazam, požrtvovanost i želju za znanjem urologa VMA ogledaju visoka očekivanja od svih zaposlenih u VMA i u isto vreme naglasio ponos što su baš oni inicijatori razmene iskustva i prepoznati van granica naše zemlje.
Profesor dr Vladimir Bančević ispred Klinike za urologiju VMA pozdravio je učesnike iz drugih zdravstvenih ustanova u zemlji, iz Republike Srpske, Severne Makedonije i Crne Gore. Naglasio je da će znanje sa kursa svi polaznici moći da koriste u svakodnevnoj urološkoj praksi sa ciljem unapređenja kvaliteta rada.
Dvodnevna edukacija sastojala se iz dela teorije i vežbi na modelima, dok je drugi dan bio posvećen pokaznim operativnim procedurama. Predavanja o preoperativnoj pripremi, preporukama, uređajima, endoskopskim tehnikama, ali i postoperativnoj nezi i potencijalnim komplikacijama držali su pp prim. dr sci med. Mirko Jovanović i pp. dr Dejan Simić iz Klinike za urologiju VMA uz direktora Endourološkog centra u Tel Avivu, Izrael prof. dr Maria Sofera.
Operacije endoskopskog razbijanja kamena u mokraćnim putevima izvode se u opštoj anesteziji bez reza tokom koje se koriste posebni instrumenti za ulaz kroz mokraćne kanale, kamen razbija određenim izvorom energije (u ovom slučaju laserom) nakon čega je oporavak pacijenata brži uz manje šansi za komplikaciju. Svi učesnici imali su priliku da u operacionoj sali budu uključeni u svaki deo minimalnoinvazivnog zahvata i dobiju odgovore na sva pitanja, dileme, nedoumice kako bi unapredili svoje veštine iz oblasti laserske hirurgije.
Klinika za urologiju VMA je endoskopske procedure u lečenju kalkuloze otpočela još 2006. godine kao prva državna zdravstvena ustanova. Međunarodni kurs bio je način za efikasnu razmenu znanja kojom se mogu prevazići dileme u kliničkoj praksi u ostalim zdravstvenim ustanovama, ali i potencijalni organizacioni problemi u svakodnevnom radu.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas