260.jpg

Uspesi VMA na domaćoj i međunarodnoj sceni

14. 10. 2009

Beograd, 14.oktobar – Stručnjaci VMA na domaćoj i svetskoj naučnoj sceni uspešno reprezentuju svoja stručna i naučna dostignuća afirmišući srpsku medicinu.
Nemačka
Na nedavno održanom Evropskom kongresu imunologa u Berlinu, koji je održan pod motom „Imunost za život – Imunologija za zdravlje“ (“Immunity for Life – Immunology for Health”), tim naših naučnika koji je predvodio akademik puk. prof. dr Miodrag Čolić predstavio je 10 radova iz oblasti izučavanja dendritskih ćelija kao potencijalnih tumorskih vakcina, imunoregulacije i mehanizama koji kontrolišu procese inflamacije i zarastanja rane. Svi prezentovani radovi su imali jasnu naučnu poruku, bili su orginalni i aktuelni po metodologiji rada i dobijenim rezultatima, a mnogi od njih publikovani su u međunarodnim časopisima sa najvećim impakt faktorom. Na kongresu je učestvovalo oko 5.000 stručnjaka iz više od 70 zemalja Evrope i sveta, a tim VMA je imao priliku da rezultate svojih istraživanja razmeni sa kolegama iz inostranstva i da, u najboljem svetlu, predstavi našu ustanovu i pravce savremenih naučnih istraživanja iz imunologije i srodnih disciplina. Pukovniku, prof. Čoliću, koji je tokom Kongresa učestvovao u predsedavanju jednom od sekcija posvećenih imunobiologiji dendritskih ćelija, upućen je poziv da bude predavač po pozivu na 14. Svetskom kongresu imunologa. koji će se iduće godine održati u Japanu.
Crna Gora
Neurolozi VMA predstavili su svoje rezultate i iskustva na Petom zajedničkom sastanku neuroloških sekcija Srpskog lekarskog društva i Društva ljekara Crne Gore sa međunarodnim učešćem, koji je krajem prošlog meseca održan u Petrovcu na moru.
U radu skupa učestvovali su i eminentni predavači iz Srbije i Crne Gore, Slovenije i Litvanije, a razmatrana su najnovija saznanja iz oblasti moždanog udara, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, epilepsije, polineuropatija...
U svojstvu organizatora, načelnik Klinike za neurologiju VMA i predsednik Neurološke sekcije SLD, pukovnik prof.dr Ranko Raičević održao je zapaženo predavanje, a uspešan nastup imali su i naši neurolozi: potpukovnik, ass.dr sc.med. Toplica Lepić, doc. dr Evica Dinčić, doc. dr Vesna Martić, doc. dr Dragana Obradović, ass. mr sc. med. Snežana Stanković i dr Jelica Veličković.
Srbija
Pripadnici VMA imali su zapažen nastup na naučno-stručnom skupu posvećenom odbrambenim tehnologijama OTEH 2009, koji je održan u Beogradu 8. i 9. oktobra. U okviru sekcije „Medicina u sistemu odbrane“ predavanja su održali naši stručnjaci: pukovnik prof. dr Predrag Romić, vojni službenik doc. dr Vesna Šuljagić, potpukovnik dr Miodrag Jovanović, vojni službenik mr sc. Ljiljana Janković-Manduić i kapetan dr Đorđe Vukmirović.
Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju VMA, pukovnik prof. dr Predrag Romić održao je predavanje o temi „Vanhospitalni srčani zastoj - iznenadni srčani zastoj kod sportista“ i prezentovao najnovija saznanja vezana za uzroke nastanka iznenadnog srčanog zastoja koji se mogu javiti usled intenzivnog fizičkog napora, kao i način pružanja prve pomoći u tim slučajevima.
Načelnik Odeljenja za prevenciju bolničkih infekcija VMA, vojni službenik doc. dr Vesna Šuljagić, predstavila je program prevencije i kontrole infekcija prouzrokovanih virusom humane imunodeficijencije (HIV) u Vojsci Srbije, nakon čega je prikazan film u kome su na popularan način dati svi relevantni podaci o HIV-u, putevima prenošenja virusa i načinima zaštite.
Potpukovnik dr Miodrag Jovanović iz Centra za kontrolu trovanja VMA upoznao je prisutne sa organizacijom i zadacima mobilne hemijske toksikološke ekipe ovog Centra i na konkretnim primerima prezentovao njeno angažovanje u zbrinjavanju hemijskih akcidenata.
Stručnjaci Instituta za medicinu rada Sektora za preventivu VMA: vojni službenik mr sc. Ljiljana Janković-Manduić i kapetan dr Đorđe Vukmirović, kroz predavanja „Radijacioni rizik usled izlaganja prirodnim radionuklidima gradskog stanovništva Srbije“ i „Primena kapilaroskopije u ranoj dijagnostici profesionalnih bolesti pripadnika Vojske Srbije“, na najbolji način su predstavili široku lepezu aktivnosti koje zaposleni u ovom Institutu obavljaju, ne samo za pripadnike oružanih snaga, već i za celokupno stanovništvo Srbije.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas