314.jpg

VMA akreditovala laboratorije i dobila ISO sertifikate

18. 05. 2009

Beograd, 18. maj - Kompletan proces rada i rukovođenja u VMA odvija se u skladu sa najvišim standardima kvaliteta menadžmenta ISO 9001,  sistema zaštite životne sredine – ISO 14001, zdravlja i bezbednosti na radu – ISO 18001,  standarda ISO 22000 u domenu pripreme hrane, kao i standarda ISO 17025 u domenu laboratorijskog rada. VMA je tako od danas prva zdravstvena ustanova u Srbiji u kojoj se rad u navedenim segmentima odvija u skladu sa svim pomenutim standardima, rečeno je konferenciji za štampu koja je tim povodom održana u VMA.
Tom prilikom, direktor predstavništva nemačko-grčke sertifikacione kompanije DQS gospodin Zoran Anđelković i direktor Akreditacionog tela Srbije doc.dr Dejan Krnjajić uručili su načelniku VMA sertifikate i akreditacije za rad laboratorija Insituta za transfuziologiju, Instituta za medicinsku biohemiju, Instituta za farmaciju, Instituta za higijenu i Centra za kontrolu trovanja VMA. 
Obraćajući se okupljenim predstavnicima javne reči, načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić istakao je sledeće:
„Danas smo ovde da sudu javnosti predočimo nove domete na putu stvaranja i napredovanja naše Vojnomedicinske akademije. 
I do sada smo Vas uveravali da se naš rad  odvija po najvišim standardima medicinske struke i nauke, o tome su svedočila prestižna priznanja, zapaženi uspesi na svetskim skupovima, intenzivna međunarodna aktivnost i saradnja sa najeminentnijim zdravstvenim ustanovama u svetu, a ponajviše dostignuća na polju lečenja i pacijenti koji nam sa puno poverenja poklanjaju brigu o svom zdravlju. Da smo na pravom putu pokazaće i potvrditi još jednom danas ovi ljudi koji su tokom prethodnih meseci imali priliku da detaljno analiziraju i provere kako se odvija radni proces u VMA u svim segmentima njenog funkcionisanja: stručnom - na polju laboratorijske dijagnostike, u smislu kompetentnosti, komparabilnosti i validnosti naših rezultata u poređenju sa svetskim;  kvaliteta menadžmenta, zaštite zdravlja, životne sredine i bezbednosti na radu, kao i na polju pripreme hrane što je i te kako važan segment kada je u pitanju briga o čoveku, o pacijentu koji se leči u ovoj ustanovi. Ništa nismo krili, a nismo ni mogli, pokazali smo šta radimo i kako radimo i ubedili ih da se naš rad odvija po najvišim standardima kvaliteta : ISO17025- kad je u pitanju laboratorijska dijagnostika u oblasti transfuziologije, medicinske biohemije, ispitivanja i kontrole lekova, kvaliteta namirnica i toksikoloških analiza, ISO 9001-kad je reč o kvalitetu menadžmenta, ISO 14001 - kada je u pitanju sistem zaštite životne sredine, ISO 18001- u sistemu zaštite zdravlja i bezbednosti na radu, kao i ISO 22000 u domenu pripreme hrane.
Želeli smo da ovaj veliki događaj podelimo sa našim građanima – korisnicima naših usluga, da ta informacija posredstvom medija stigne i van granica naše zemlje, da VMA od danas, po informacijama sa kojima ja raspolažem, kao prva zdravstvena institucija u zemlji Srbiji radi po svih pet standarda kvaliteta.
Kao što znate, mi u VMA svakodnevno osvajamo nove metode dijagnostike i lečenja, ubrzavamo tehnološki obnovu, permanentno radimo na unapređnju nastavnog i naučno-istraživačkog procesa, publicističke delatnosti kao i na međunarodnoj saradnji. U svemu tome, moram i danas ovde reći imamo jasnu podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije.
Samo u proteklih godinu dana  posetile su nas najviše vojnozdravstvene i medicinske delegacije 57 zemalja sveta. Pre par dana vratio sam sa 14. kongresa Balkanskog komiteta vojne medicine čiji smo aktivni član od prošle godine i gde je naša delegacija predvođena eminentnim stručnjacima iz raznih oblasti medicine imala jedinstven, kvalitetan i izuzetno zapažen nastup. U toku ove godine boravili smo u poseti sanitetskim službama Turske, Tunisa, Nemačke, Austrije, NR Kine. Naši stručnjaci idu u svet po nova znanja, ali i lekari iz sveta dolaze u VMA da ovde od nas uče.
Ovde moram napomenuti još jedan važan segment- tzv. vojno-civilna saradnja sa kliničko-bolničkim centrima, univerzitetima i višim školma u Srbiji, kao i banjsko-klimatskim i rehabilitacionim centrima je sve intenzivnija i plodotvornija. Svakodnevno, primerom i delom pokazujemo da VMA ne stanuje samo ovde, u Crnotravskoj 17, već u svakom delu naše zemlje. Ono što znamo nesebično delimo sa drugima, jer, kao što znate, naučna i stručna informacija i nema vrednost ako se ne podeli sa drugima. Naši stručnjaci su evo pre dva dana, u saradnji sa kolegama iz KC Niš uspešno izvršili i dvadesetu transplantaciju bubrega u Nišu. Želeli smo da svoje kolege sa juga Srbije naučimo i osposobimo za izvođenje ovog postupka i u tome smo uspeli! Transplantaciona hirurgija, ma koliko komplikovana bila nije i ne sme biti privilegija samo  najrazvijenih prestoničkih centara, već imperativ zdravlja i života koji nema teritorijalne odrednice i mora biti pod istim uslovima i prioritetima dostupan svima.
Dame i gospodo, ovi sertifikati koje danas i zvanično dobijamo, kao što rekoh,predstavljaju još jednu potvrdu da radimo dobro ali i veliki podsticaj za naš dalji rad i svakako veliki doprinos ugledu i kredibilitetu VMA i novi impuls na polju međunarodne saradnje. Kao prvi čovek ustanove i kao lider tima čija je jedinstvena deviza da uvek može i više  i bolje, obećavam Vam da nećemo posustati, a Vi ste tu uostalom kao i svi naši građani, kolege i naši partneri, ali i ove stroge i vrlo nepristrasne i odgovorne sertifikacione i akreditacione komisije, da rad VMA i dalje ocenjujete i procenjujete  merilima profesije, ugleda i kvaliteta.“ rekao je na današnjoj  konferenciji načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić.
 „Uvođenjem standarda, implementacijom procedura i dobijanjem sertifikata rad na polju menadžmenta kvaliteta u VMA nije završen. Svi pripadnici VMA svesni su svoje odgovornosti i značaja rada na ovom polju i spremno ga prihvataju“ naglasio je general Jevtić.  
Današnjem svečanom uručivanju sertifikata i dodeli akreditacija prisustvovali su članovi Kolegijuma VMA, kao i načelnici akreditovanih laboratorija i ostalih organizacijskih celina VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas