Comeds.jpg

VMA na COMEDS-u

24. 06. 2015

Sastanak Komiteta načelnika vojnog saniteta zemalja članica NATO i Partnerstva za mir (COMEDS) održan je od 2. do 4. juna 2015. godine u Berlinu, Nemačka. Ovom redovnom sastanku COMEDS-a, 43. po redu, prisustvovali su predstavnici 33 zemlje, i to 22 zemlje članice NATO i 11 zemalja članica Partnerstva za mir. Ispred Ministarstva odbrane Republike Srbije sastanku je prisustvovao zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Zoran Šegrt.
Tokom sastanka razmatrana su redovna pitanja i predstavljani izveštaji o aktivnostima koje su u različitim oblastima, a od značaja su za rad COMEDS-a, realizovane između dva sastanka, ali su istovremeno razmatrana pitanja koja mogu biti od izazova u nastupajućem periodu. Posebno interesantna bila su izlaganja predstavnika zemalja koja su aktivno, na terenu, sa svojim kontingentima učestvovale u organizaciji i zbrinjavanju u žarištima ebole u zemljama Afrike. Jedna od interesantnih tema je bila posvećena i problemu nedostatka lekara i drugog kvalifikovanog medicinskog osoblja, globalno, u svetu, što posebno dolazi do izražaja u određenim, vanrednim okolnostima. Poseban osvrt bio je posvećen i temi medicinskog rukovođenja, kao jednog od bitnih elemenata za dalju organizaciju medicinske službe.
COMEDS je najviši organ NATO zadužen za medicinska pitanja. Predstavlja centralno mesto za razmatranje i koordinaciju pitanja iz domena vojne medicine, kao i za davanje medicinskih saveta Vojnom komitetu NATO. Svoje sastanke održava dva puta godišnje. Srbija, kao zemlja učesnica Programa "Partnerstvo za mir", aktivno učestvuje u radu COMEDS-a, što je od velikog interesa za mnoga pitanja iz oblasti vojnog zdravstva, a naročito imajući u vidu aktivno učestvovanje srpskih sanitetskih timova u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Medicinski timovi Republike Srbije trenutno učestvuju u misijama u Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji, Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas