55.jpg

VMA na domaćoj i međunarodnoj sceni u proteklom periodu

09. 05. 2011

Transplatacioni program
 
Dosadašnjem bilansu od 21 transplantacije jetre i više od 300 transplantacija bubrega izvršenih do sada u našoj ustanovi, možemo dodati još četiri transplantacije bubrega (dve kadaaverične i dve sa sa živog davaoca) koje su  uspešno izvršene u toku meseca aprila.
U okviru daljeg razvoja i unapređenja programa transplatacije, Vojnomedicinska akademija nastavlja  da, nakon  uspešno završenog programa obuke kolega u Kliničkom centru Niš, obučava i svoje kolege Kliničkog centra Banja Luka. u sproviđenju transplantacije bubrega.
 
Prevencija i kontrola HIV/AIDS-a u Vojsci Srbije“
 
U okviru saradnje Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva odbarane SAD-a na projektu „Prevencija i kontrola HIV/AIDS-a u Vojsci Srbije“, Vojnomedicinska akdemija je 18 i 19. aprila bila domaćin akreditovanog kursa I kategorije posvećenog prvenciji i kontroli HIV infekcije i AIDS-a kroz dobrovljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV“.   
Naši priznati epidemiolozi, primarijus mr sci med Dragan Ilić, direktor Asocijacije za borbu protiv side,  JAZAS, i primarijus mr sci med Mila Paunić, šef Centra za prevenciju SIDE i polno prenosivih infekcija, koji se ovim veoma delikatnim segmentom prevencije HIV/AIDS-a u civilnoj populaciji bave od pojave prvih slučajeva ove bolesti kod nas, bili su aktivni učesnici u  radu kursa kome je prisustvovao 21 zdravstveni radnik različitog profila od doktora medicine do zdravstvenog tehničara.
Najavljena je i edukacija i obuka za još 25 zdravstvenih radnika Vojske Srbije  u oblasti dobrovoljnog poverljivog savetovanja i testiranja na HIV, koja će se realizovati  u maju ove godine
 
Zdravstvena nega
 
Opredeljenost VMA ka unapređenju kvaliteta zdravstvene nege i  uloge medicinskih sestara u  lečenju i nezi bolesnika. je potvrđena  i nagradom ''Srebrni znak'' koja je dodeljena našem službeniku, Lazarević Biljani, glavnom laboratorijski tehničaru Odeljenja za histohemiju Centra za patologiju i sudsku medicinu VMA, nagradom koja se dodeljuje za rad i angažovanje na očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa medicinskih sestara, zdravstvenih tehničara i babica,  unapređenju uloge i značaja njihovog rada. na nacionalnom i međunarodnom planu, kao i strateškom, kulturnom, stručnom i istraživačkom delovanju. Pravo učešća na konkursu za dodelu priznanja imale su sve zdravstvene ustanove u Srbiji. Domaćin ceremonije svečanog uručenja   nagrada i priznanja je bila opština Stari grad, a organizator Savez udruženja zdravstvenih radnika Republike Srbije.
 
Priznanje za nesebično čovekoljublje pri obavljanju lekarskog služenja bližnjima
 
U Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, episkop valjevski Milutin uručio je Orden vladike Nikolaja Vladimirovića, puk. prof. dr Zoranu Kovačeviću, načelniku Klinike za nefrologiju i transplantaciju Vojnomedicinske akademije. Ovo najviše priznanje valjevske eparhije je dodeljeno uglednom profesoru kao čoveku i humanisti koji je pružao i pruža nesebičnu pomoć u medicinskom zbrinjavanju i lečenju monaštva, sveštenstva, arhijereja i vernika  Srpske pravoslavne crkve, i koji  svojim humanitarnim radom podržava, pomaže i podstiče mnoge organizacije da bi pomoć   stigla do onih kojima je najpotrebnija.
 
 
Nastavak trasiranog puta međunarodne saradnje
 
Poseta zamenika načelnika VMA Republici Namibiji: Školovanje lekara  na Vojnomedicinskoj akademiji
 
U uzvratnoj poseti Vojnozdravstvenoj službi Republike Namibije, boravio je  zamenik načelnika VMA, puk. doc. dr Dragan Dinčić, u toku koje  su sa načelnikom vojnozdravstvene službe, brigadnim generalom Ndeitinga Sophia-om nastavljeni razgovori o mogućnostima   unapređenja i proširenja bilateralne saradnje dveju zemalja.  Školovanje lekara  vojnog saniteta Republike Namibije na Medicinskom fakultetu VMA je bila jedna od oblasti za koje je namibijska strana izrazila posebno interesovanje.
 
Sastanak srpsko-norveškog zajedničkog Upravnog odbora i  Radne grupe za vojnomedicinsku saradnju

Sastanak Upravnog odbora iZajedničke radne grupe za vojnomedicinsku saradnju Srbije i Norveške koji je održan u VMA predstavljao je još jednu u nizu dogovorenih aktivnosti u okviru bilateralne vojne saradnje dve zemlje. Tokom sastanka izvršena je   analiza   realizovanih aktivnosti, sagledani   postignuti rezultati i razmotrene aktivnosti i planovi te saradnje u narednom periodu, posebno u domenu usavršavanja i obuke ljudstva za potrebe angažovanja u međunarodnim misijama. Koncept te saradnje će biti preciziran  potpisivanjem novog Tehničkog sporazuma.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas