1430.jpg

VMA na Kongresu kliničke nutricije u Poljskoj

25. 05. 2012

Predstavnica Klinike za opštu hirurgiju Vojnomedicinske akademije primarijus dr Marina Panišić – Šekeljić, na osnovu poziva organizatora, učestvovala je u radu       14. kongresa i 26. internacionalne konferencije Nacionalnog udruženja za kliničku nutriciju Poljske (POLSPEN), u periodu od 18. do 20. maja 2012. godine u Jahranki, Republika Poljska. 
 
Kongres je okupio oko 750 lekara i farmaceuta iz Poljske. Strani predavači po pozivu bili su, pored dr Panišić-Šekeljić, prof. Ejnsli Malone iz SAD-a, dr Ajbolija. Njukasi iz Australije, dr Alfredo Matos iz Južne Amerike, prof Riji Fukušima iz Japana i prof. dr Anaster Ford iz Velike Britanije. Posebno istaknuto bilo je učešće prof. dr Stenli Dudrik iz SAD, koji je tvorac totalne parenteralne ishrane. 
 
Multidisciplinarna predavanja obrađivala su uža područja primene parenteralne i enteralne ishrane. Posebno zanimljiva bila su iskustva poljskih lekara u primeni kućne totalne parenteralne ishrane, koja se u ovoj zemlji trenutno primenjuje na oko 700 bolesnika, od čega 150 su deca. Ovaj tretman im omogućava da žive normalnim životom i obavljaju svakodnevne aktivnosti. Uspostavljen način organizacije u Poljskoj, kontrola takvih bolesnika i edukacija kako bolesnika, tako i porodice, je na veoma visokom nivou. 
 
Dr Panišić održala je predavanje na temu iskustva u lečenju bolesnika sa opekotinama na VMA, što je izazavalo veliko interesovanje na Kongresu. Na molbu vodećih hirurga iz Poljske, isto predavanje dr Marina Panišić održala je i na Medicinskom Fakultetu u Krakovu, u okviru simpozijuma koje je vodila zajedno sa prof. Stenli Dudrikom.
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas