261.jpg

VMA na Svetskom kongresu vojne medicine

14. 10. 2009

Beograd, 14.oktobar - Trideset osmi svetski kongres vojne medicine održan je u Kuala Lumpuru, Malezija, od 4. do 9.oktobra 2009.godine. Aktivno i zapaženo učešće u radu kongresa imala je delegacija VMA sa načelnikom, general-majorom prof.dr Miodragom Jevtićem na čelu, u čijem sastavu su bili i: pukovnik prof.dr Zoran Popović, pukovnik doc.dr Radomir Samardžić i vojni službenik prof.dr Slavica Vučinić.
U toku kongresa održane su dve sednice Generalne skupštine koju sačinjavaju šefovi delegacija više od 100 zemalja članica Svetskog komiteta vojne medicine. Na tim sednicama je razmatrana aktuelna problematika u oblasti vojnog zdravstva sa posebnim osvrtom na organizaciju različitih humanitarnih medicinskih misija.
General Jevtić je u svojstvu nacionalnog delegata učestvovao u radu Skupštine i upoznao njene članove sa organizacijom naše Sanitetske službe i VMA, kao i sa dosadašnjim iskustvima i izazovima u radu.
U radnom delu Kongresa sa izuzetnom pažnjom su bili prihvaćeni usmeni referati koje su izložili članovi naše delegacije, a koji su se odnosili na medicinsko zbrinjavanje u uslovima masovnih katastrofa i njihovih posledica.
Prikazani rezultati i mogućnosti kao i sveukupna angažovanost naše delegacije ocenjeni su najvišim ocenama od strane Organizacionog odbora, te je naša država predložena za člana Kontinentalno-evropske grupe vojne medicine koja, u okviru Svetskog komiteta, ima zadatak da se bavi koordinacijom i unapređenjem vojnomedicinske saradnje na evropskom kontinentu. Pored naše zemlje, članovi ove grupe su i Nemačka, Holandija, Rusija, Norveška i Kipar.
Sve to predstavlja još jednu potvrdu vrednosti i ugleda koju naša vojna medicina uživa u svetu 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas