zgrada VMA 3.jpg

VMA - od ideje do realizacije

20. 10. 2023

Na današnji dan, 20. oktobra 1981. godine u 9 časova, načelnik Sanitetske uprave SSNO SFRJ general-major prof. dr Stanislav Piščević, svečano je otvorio novu zgradu Vojnomedicinske akademije na Banjičkom visu u Beogradu.
Po završetku Drugog svetskog rata tadašnja Glavna vojna bolnica, a od 1950. godine zajedno sa Vojnohigijenskim zavodom i Sanitetskom oficirskom školom, Vojnomedicinska akademija bila je razmeštena na četiri lokacije, međusobno dosta udaljene. To je otežavalo timski rad raznih specijalista u dijagnostici i lečenju, kao i racionalno i ekonomično korišćenje kadrova i opreme. Postojeći objekti nisu mogli da obezbede uslove za savremeno lečenje, uključujući i najneophodniji komfor bolesnika.
Pregovori Grada Beograda i vojnih organa JNA oko dislociranja VMA trajali su dugo. Presudnu odluku doneli su general Nikola Ljubičić, tada savezni sekretar za narodnu odbranu i predsednik Skupštine grada Beograda Branko Pešić o preseljenju VMA na lokaciju Banjice. Objekat VMA sa 1350 postelja na starim lokacijama ustupljeni su Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i zdravstvenoj službi Beograda.
Pripreme za izgradnju novog objekta VMA započete su 1972. godine. Projektovanje novog objekta počelo je krajem 1973. godine, a radovi na izgradnji, otpočeti u julu 1975, trajali su do oktobra 1981. godine.
U svetu je malo primera rešenja bolnice, takve veličine i kapaciteta kao što je nova zgrada VMA, koja je smeštena u jedinstvenom objektu, a izgrađena reklo bi se, u jednom dahu.
Kompletan sadržaj i izgled novog objekta VMA dobijeni su na osnovu užeg konkursa na kojem je učestvovalo pet arhitekata. Usvojen je kompaktan koncept, takozvani „monoblok“, koji označava da je čitav sadržaj rešen pod jednim krovom. Autori ovog rešenja bili su pukovnik JNA Josip Osojnik i Slobodan Nikolić, diplomirani inženjeri arhitekture.
Površina celog Vojnog kompleksa Vojnomedicinske akademije je 20.8 hektara. Samo useljenje u novi objekat trajalo je nekoliko meseci, a svi delovi pušteni su u normalan rad početkom 1982. godine. Za hospitalizaciju je na raspolaganju bilo 1150 postelja.
Aktuelna Uprava VMA 2018. godine pokrenula je Projekat „Energetska efikasnost u javnim zgradama i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja - Ozelenjavanje javnog sektora - Rehabilitacija VMA bolnice“ u okviru bilateralne saradnje Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.
Za realizaciju ovog projekta, 15.06.2023. godine potpisan je ugovor sa firmom „Management4health GmbH“ iz SR Nemačke. Prvi sastanak održan je 18.07.2023. godine na kojem su njihovi predstavnici prezentovali svoju ponudu. Dogovoreni su detalji u vezi realizacije projekta, koja je podeljena u tri faze i prema predloženoj dinamici završetak radova predviđen je krajem 2029. godine.
Uprava VMA se maksimalno angažuje kako bi se realizacija ovog velikog projekta sprovodila prema predloženoj dinamici i kako bi bili obuhvaćeni svi potrebni radovi.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas