185.jpg

VMA: vrhunski centar za lečenje opekotina

13. 04. 2010

Beograd, 13.april - Pukovnik prof.dr Jefta Kozarski iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA učestvovao je na Šesnaestom kongresu Mediteranskog udruženja za opekotine (MBC) koji je nedavno održan u Istambulu, R.Turska. U radu kongresa učestvovali su najviši predstavnici ovog udruženja, ali i najeminentniji evropski stručnjaci koji se bave problemom zbrinjavanja opekotina.
Pukovnik Jefta Kozarski, je na kongresu učestvovao i kao nacionalni predstavnik Srpskog udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju (SRBPRAS). U svojstvu predavača po pozivu održao je predavanje na temu “Opekotine, etiologija, patofiziologija i lečenje”. Cilj predavanja bio je da se kolege iz Mediteranskog kao i Evropskog udruženja za opekotine, upoznaju sa načinom lečenja opekotina u VMA i rehabilitacijom opečenih bolesnika, koje se sprovodi u skladu sa standardima i principima “Brook Army Hospital” iz San Antonia, USA.
Prof. dr Michaele Masellis iz Palerma, predsednik MBC, izrazio je tokom diskusije posebno zadovoljstvo što je u okviru saradnje sa VMA imao priliku da poseti našu ustanovu u kojoj, u okviru Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, postoji Centar za lečenje opekotina i da se očekuje da se u okviru njega uspostavi biotehnološka laboratorija za kultivisanje ćelija kože. On je naglasio da je VMA velika i značajna evropska bolnica sa kojom Centar za opekotine u Palermu poslednjih godina ima sve intenzivniju stručnu i naučnu saradnju. Takođe je istakao i dobru organizaciju i visoki nivo stručnih predavanja na “MBC Instructional Course” iz oblasti opekotina, koji je prošle godine održan u VMA.
Ceneći iskustva i znanja naših stručnjaka, kao i potrebu dalje saradnje i edukacije, Skupština MBC donela je, između ostalog, odluku da se poručniku dr Nikoli Ostojiću i višem med. tehničaru Mirjani Dragićević iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA dodeli stipendija za usavršavanje iz oblasti opekotina u Centru za opekotine u Palermu u trajanju od mesec dana, 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas