488.jpg

Vojnomedicinska delegacija Sudana u poseti VMA

05. 05. 2008

Visoka vojnomedicinska delegacija Ministarstva odbrane Sudana koju su činili: general-major dr  Mohamed Said Omer i general-major dr Mohamed Sir Alkatim Ali  boravila je  u zvaničnoj poseti Vojnomedicinskoj akademiji od 05. do 09. aprila 2009.godine.
Na početku posete, načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić pozdravio je sudanske kolege i tom prilikom rekao: “Drage kolege, dobrodošli u VMA, balkansku  i srpsku prestonicu zdravlja i most vojnomedicinske saradnje. Spremni smo da nastavimo gde smo stali  onih dana kada ste Vi specijalizirali u VMA. Otvoreni smo za saradnju u svim oblastima medicine, kao i u oblasti obrazovnog i naučnoistraživačkog rada”.
Gostima iz Sudana predstavljene su mogućnosti i rezultati rada VMA, naučnoistraživački potencijal ustanove, kao i iskustva stručnjaka VMA u oblasti hirurškog zbrinjavanja ratnih povreda, psihotraumatizma, u oblasti preventivne medicine, mikrobiologije, kao i urgentne i kliničke toksikologije. Tokom posete sudanski generali obišli su Centar hitne pomoći, Kliniku za anesteziologiju i intenzivnu terapiju, Kliniku za urgentnu internu medicinu, Kliniku za traumatologiju i ortopediju, Centar za dnevnu hirurgiju,  Institut za radiologiju,  Institut  za mikrobiolgiju, Institut za epidemiologiju, Centar za kontrolu trovanja i Trening centar Lake poljske bolnice.
U okviru posete Klinici za ortopediju i traumatologiju, na kojoj je pre dvadeset godina završio specijalizaciju, dr Mohamed Said Omar  imao je priliku da se praktično upozna sa najnovijim metodama navigacione tehnologije u ugradnji veštačkog kuka i kolena. Dr Mohamed Ali, koji je na VMA završio specijalizaciju iz medicinske mikrobiolgije sa parazitologijom, prilikom posete Institutu za mikrobiologiju, detaljnije se upoznao  sa molekularnim metodama mikrobiološke dijagnostike koje se primenjuju u VMA.  Dr Ali izrazio je punu spremnost da sa kolegama iz VMA podeli jedinstvena iskustva iz domena tropske medicine, što je od posebnog značaja zbog eventualnog učešća naših stručnjaka u mirovnim misijama.
Sudanski generali su u pratnji načelnika Uprave za zdravstvo Ministarstva odbrane, brigadnog generala Veljka Todorovića posetili i Vojnu bolnicu u Nišu i upoznali se sa organizacijom rada  i mogućnostima ove ustanove.
Na kraju posete šefovi delegacija VMA i Sanitetske službe Sudana, general-major prof. dr Miodrag Jevtić i general Mohamed Said Omer, potpisali su zajedničku izjavu u kojoj je, između ostalog, navedeno da je poseta ostvarila svoje ciljeve i da su stvorene dobre pretpostavke za dalje unapređenje interinstitucionalne i međudržavne bilateralne vojnomedicinske saradnje. Sudanska strana je iskazala poseban interes za različite forme edukacije vojnomedicinskih kadrova, s obzirom na činjenicu  da se ranije veći broj stručnjaka iz ove zemlje koji danas zauzimaju liderske pozicije  u medicinskoj službi školovao u našoj ustanovi, kao i za lečenje određenih kategorija bolesnika, razmenu iskustava, stručnjaka i medicinskih timova, zajedničku organizaciju i učešće u radu na  naučnoistraživačkim projektima od interesa za obe zemlje. Pri tom je naglašena  neophodnost da se dalji tok saradnje usaglasi na nivou nadležnih institucija ministarstava odbrane dve zemlje.
- Ponosan sam i srećan što i nakon dvadest godina vidim da VMA nezaustavljivo korača napred i što predstavlja lidera u oblasti medicine i radujem se budućoj saradnji - zapisao je u Knjizi utisaka general Said na kraju posete VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas