234.jpg

Vojnozdravstvena saradnja Srbije i Norveške

13. 12. 2009

Beograd, 13.decembar - Visoka delegacija Sanitetske službe Kraljevine Norveške koju je predvodio načelnik, general-major dr John Maxfield Steineger, boravila je u trodnevnoj radnoj poseti VMA u periodu od 03. do 05.decembra.
Tokom posete održani su sastanci Zajedničke radne grupe i Zajedničkog Upravnog odbora MO Kraljevine Norveške i MO Republike Srbije. Na ovim sastancima detaljno je analizirana dosadašnja saradnja i zajedničke aktivnosti dveju vojnozdravstvenih službi i dogovoreni su konkretni oblici buduće saradnje u oblastima učešća pripadnika naše sanitetske službe u mirovnim misijama, kao i u razmeni eksperata i iskustava u domenima vazduhoplovne medicine, traume, mentalnog zdravlja, rehabilitaciji veterana iz mirovnih misija, epidemiologiji i medicinskoj dokumentaciji.
Dogovoreno je i međusobno učešće na vežbovnim aktivnostima sanitetskih službi koje će se u Srbiji i Norveškoj realizovati u predstojećem periodu, a razmatrane su i mogućnosti pomoći i podrške norveške strane u jačanju regionalne vojnomedicinske saradnje između balkanskih država i formiranja regionalnog trening centra za obuku doktora medicine sa sedištem u Beogradu.
Kopredsednici Zajedničkog Upravnog odbora, general-major John Maxfield Steineger i general-major prof.dr Miodrag Jevtić izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom vojnomedicinskom saradnjom uz želju za njeno dalje jačanje.
Gosti iz Norveške visoko su ocenili angažovanje i doprinose srpskog hirurškog tima u mirovnoj misiji UN u Čadu, ukazujući na iskazanu stručnost, profesionalizam, timski rad i izuzetnu saradnju koji su ispoljili pripadnici našeg tima u prvoj rotaciji.
Pripadnici norveških sanitetskih snaga pozvani su da učestvuju na Međunarodnom kursu iz urgentne medicine koji će se narednih dana održati u VMA i tokom koga će se detaljno razmatrati medicinski aspekti zbrinjavanja povređenih i obolelih u uslovima masovnih katastrofa.     

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas