360.jpg

Vrhunska gastroenterološka dijagnostika

07. 02. 2010

 Ministar odbrane Republike Srbije Dragan Šutanovac otvorio je danas u VMA rekonsturisani savremeno opremljeni blok funkcionalne gastroenterološke dijagnostike.
- Ova oprema, finansirana iz prošlogodišnjeg budžeta u kojem smo predvideli 800 miliona dinara, samo je deo investicije za VMA, kako bi postala institucija kakvu mi želimo, a to je da bude najbolje opremljena i sa najkvalitetnijim kadrovima, kako u Srbiji, tako i u regionu – rekao je ministar Šutanovac i najavio da će nova magnetna rezonanca na VMA stići već ove godine.
Povodom obeležavanja 165 godina postojanja vojnog zdravstva u Srbiji ministar Šutanovac je najavio da će ova godina upravo biti posvećena reafirmisanju i obnovi tog sektora i podsetio na veoma važnu ulogu koju će Vojnomedicinska akademija imati u održavanju Univerzijade ovog leta u Beogradu.
Otvaranju novog bloka prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Republike Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić.
- Ovo je još jedan korak na putu tehnološkog osavremenjavanja VMA koja se uz visoko obučeni kadar svrstava u red najsavremenijih evropskih bolnica – rekao je general Miletić.
Načelnik VMA, general–major prof. dr Miodrag Jevtić izjavio je da će se na ovaj način smanjiti liste čekanja u Srbiji, uz istovremenu uštedu sredstava iz fondova zdravstva.
- Uspećemo da povećamo broj ljudi koji koristi naše usluge možda i za čitavih 50 odsto u Gastroentološkom odeljenju čija je trenutna popunjenost oko 120 odsto - rekao je general Jevtić i dodao da je šest soba u novoporemljenom gastroentrološkom bloku uređeno po svetskim standardima.
Adaptacijom ovog bloka stekli su se uslovi za primenu najsavremenijih dijagnostičkih i terapeutskih procedura iz oblasti gastroenterologije, kao i mogućnosti da se pacijentima nakon interventnih tretmana u dnevnoj bolnici obezbedi monitoring od šest do 24 sata posle intervencije, čime se čine značajne uštede i povećava efikasnost lečenja.
Zahvaljujući medicinskoj opremi najnovije generacije, obučenim i osposobljenim kadrovima koje predvode pukovnici doc. dr Radoje Doder, doc. dr Dino Tarabar i doc. dr Nenad Perišić, VMA se svrstala u institucije koje u ovom delu medicinske profesije mogu da pruže najviši nivo medicinskih usluga u našoj zemlji i regionu, što se naročito odnosi na endoskopske i interventne procedure.
Godišnje se u Klinici za gastroenterologiju uradi više od 5.000 gornjih endoskopija (pregleda želuca, jednjaka, dvanaestopalačnog creva), veliki broj biopsija i postkorozivnih stenoza i postavi na desetine stentora kod inoperabilnih ezofagealnih karcinoma. Endoskopskom ultrasonografijom dijagnostifikuju se i zbrinjavaju karcinomi jednjaka, želuca i pankreasa koji su poslednjih godina u značajnom porastu. Uradi se i više od 3.000 kolonoskopija. Već duže vreme u dijagnostici se koriste i procedure kao što su pH-metrija i manometrija jednjaka i želuca i manometrija analnog svinktera.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas