Jesen2014-3.jpg

Završena vežba "JESEN 2014"

20. 11. 2014

Pokazna vežba "JESEN 2014" za slušaoce šeste klase za rezervne oficire sanitetske službe na doborovoljnom služenju vojnog roka završena je danas na Vojnomedicinskoj akademiji.
Tema vežbe bila je zbrinjavanje ugroženih i nastradalih lica u uslovima vanredne situacije - zemljotresa sa ciljem provere stečenih znanja slušalaca u zdravstvenoj podršci obolelima, kao i usavršavanja starešina u organizaciji zbrinjavanja povređenih i obolelih u uslovima vanredne situacije.
Učesnici vežbe bili su starešine Trening centra sanitetske službe, slušaoci za rezervne oficire sanitetske službe, nastavnici organizacionih delova VMA, profesionalna vojna lica na završnoj godini specijalizacije, kadeti Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu, pripadnici Uprave VMA i načelnici organizacijskih celina VMA.
Na šest radnih tačaka pokazne vežbe prikazana je pomoć pripadnika vojske pri zbrinjavanju masovnih nesreća kroz medicinsku podršku u vidu rada toksikoloških timova pri saniranju posledica i zbrinjavanja povređenih tokom izlivanja gasa i toksičnih materija iz hemijskog postrojenja, rada hirurških mobilnih timova i sanitetske prihvatnice i evakuacije vazdušnim putem, formiranja mobilnih preventivnih i psihološko-psihijatrijskih ekipa na područjima zahvaćenim zemljotresom, kao i korišćenje kapaciteta vojnih bolnica i vojnomedicinskih centara.
Analizirajući rezultate načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković ocenio je vežbu kao uspešnu i naveo da su slušaoci tokom celog školovanja pokazali izuzetno interesovanje i požrtvovanost u savladavanju svih zadataka, kako u sticanju teorijskog znanja, tako i u prikazivanju naučenog na završnoj vežbi. Tema vežbe pokazala koliko je važan faktor vojne medicine u rešavanju masovnih nesreća pa je značajno i današnje aktivno učešće mladih oficira, pripadnika VMA, u cilju potvrde znanja i kontinuirane edukacije iz oblasti vojne medicine.
Pokaznoj vežbi su prisustvovali i predstavnici britanskog vojnomedicinskog tima na kraju njihove četvorodnevne edukacije iz oblasti ratne hirurgije i toksikologije na VMA, na koje su poseban utisak ostavili oprema i pripremljenost učesnika, kao i prikazan primer bliske saradnje vojske sa civilnim službama u vanrednim situacijama.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas