Историјат
Почетак медицинске биохемије у Србији везује се за 1880. годину када је у Београду основано хемијско одељење на којем су се изводиле биохемијске анализе. Од 1930. године почиње са радом биохемијска лабораторија у саставу Војнохигијенског завода у тадашњој Главној војној болници, која је одиграла значајну улогу у развоју медицинске биохемије у Србији. Ову лабораторију је водио апотекар мр фарм. Милош Јанчић. Централна клиничко-хемијска лабораторија (ЦКХЛ), основана 1946. године у Главној болници Југословенске армије, од 1953. до 1981. године налазила се у згради Интерне клинике ВМА у Пастеровој улици у Београду. За првог начелника је постављен капетан I класе мр фарм. Љубомир Пураћ, који почетком седамдесетих година постаје пуковник и стиче звање професора медицинске биохемије. Под његовим руководством се од 1955. године едукују први кадрови, специјалисти медицинске биохемије, као војни стипендисти.
У наредном периоду, до 1998. године, руководиоци ЦКХЛ су заредом били спец. мед. биохемије: пуковник мр фарм. Божидар Савић, пуковник мр фарм. Вера Мештеровић, пуковник мр фарм. Грујо Грујевски и пуковник мр фарм. Петар Тодоровић.
Дугогодишњим радом, улагањем у биохемијску струку и науку, добрим избором и едукацијом кадра, ЦКХЛ стиче висок ниво стручног рада и постаје стручна и наставна база за специјализацију из медицинске биохемије. Даљом надградњом у смислу научноистраживачке и наставне делатности, ЦКХЛ 1999. године прераста у Институт за медицинску биохемију (ИМБ) чији је начелник пуковник мр фарм. Радмила Николајевић, спец. мед. биохемије, а од 2005. године начелник је пуковник др сц. мед. Јанко Пејовић, специјалиста медицинске биохемије.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас