Историјат
 
Почетак медицинске биохемије у Србији везује се за 1880. годину када је у Београду основано хемијско одељење у Војној болници на ком су се изводиле биохемијске анализе. Од 1930. године почела је са радом биохемијска лабораторија у саставу Војнохигијенског завода у тадашњој Главној војној болници, која је одиграла значајну улогу у развоју медицинске биохемије у Србији. Ову лабораторију је водио апотекар мр фарм. Милош Јанчић. Централна клиничко-хемијска лабораторија (ЦКХЛ), основана 1946. године у Главној болници Југословенске армије, од 1953. до 1981. године налазила се у згради Интерне клинике ВМА у Пастеровој улици у Београду. За првог начелника ЦКХЛ је постављен капетан I класе мр фарм. Љубомир Пураћ, који почетком седамдесетих година као пуковник стиче и звање професора медицинске биохемије. Под његовим руководством се од 1955. године едукују први кадрови, специјалисти медицинске биохемије, као војни стипендисти.
У наредном периоду, до 1998. године, руководиоци ЦКХЛ су заредом били спец. мед. биохемије: пуковник мр фарм. Божидар Савић, пуковник мр фарм. Вера Мештеровић, пуковник мр фарм. Грујо Грујевски и пуковник мр фарм. Петар Тодоровић.
Дугогодишњим радом, улагањем у биохемијску струку и науку, добрим избором и едукацијом кадра, ЦКХЛ је стекла висок ниво стручног рада и постала стручна и наставна база за специјализацију из медицинске биохемије. Даљом надградњом у смислу научноистраживачке и наставне делатности, ЦКХЛ 1999. године прераста у Институт за медицинску биохемију (ИМБ) којом је руководила начелник пуковник мр фарм. Радмила Николајевић, спец. мед. биохемије, а од 2005. године начелник је пуковник др сц. мед. Јанко Пејовић, специјалиста медицинске биохемије. Од 2019. године, до данас Институтом за медицинску биохемију руководи др сц. Мед. Братислав Дејановић.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас