309.jpg

Прва генерација студената медицине од јесени у ВМА

04. 06. 2009

Београд, 4.јун - Одлуком Владе Србије од 28.маја 2009.године, након успешно завршене акредитације, у ВМА ће се од јесени ове године моћи да  школује прва генерација студената медицине за потребе система одбране.
- Познато је да медицински радници, односно радници који раде у санитету, поред класичних знања из медицине морају да имају и посебна образовања из области војних наука. Жеља нам је да изграђујемо специфичан кадар који ће служити систему одбране и убудуће. Добили смо одобрење од Владе Републике Србије да упишемо један број студената на наш буџет, а верујем да ће бити и студената из иностранства, јер је интересовање за ову врсту школовања на ВМА велико. Након дугог низа година, професори и доктори са ВМА заслужили су да добију статус какав завређују. Ми желимо да се такмичимо, не уносимо никакву нелојалну конкуренцију, а грађани Србије ће, наравно, сами одлучити коме ће поклонити поверење. Земље које су се одрекле војног здравства данас шаљу своје представнике у Србију са жељом да ангажују наше лекаре у мировним мисијама, јер су изгубиле тај потенцијал. Сматрамо да је снага војног здравства један од највећих потенцијала који имају систем одбране и наша држава на међународном плану, и тај потенцијал ћемо што више развијати –  рекао је данас министар одбране Драган Шутановац, обраћајући се руководиоцима организацијских целина, наставницима и асистентима  ВМА,  на састанку војног колектива ВМА којем су присуствовали и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић, државни секретари др Зоран Весић и Александар Мишчевић.
Том приликом министар одбране Драган Шутановац рекао је да ће Министарство одбране наставити да улаже у кадровско и технолошко осавремењавање ВМА и да ће овој институцији и даље пружати пуну подршку у активностима од значаја за систем одбране и државу у целини.
Говорећи о значају школовања студената медицине на ВМА,  генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић је   између осталог рекао:
- ВМА тренутно располаже са више од 120 наставника, доцената и професора, што је огроман капитал којим наша земља треба да се поноси. Тај потенцијал ће свакако обогатити и академски простор државе Србије. Висока школа Војномедицинске академије ће омогућити да студенти медицине, свршени лекари, буду оспособљени за извршавање својих професионалних задатака оног момента када добију дипломе, без додатног школовања, за које су се досада трошила и додатна средства. Студијски програми су прављени тако што су у процес наставе укључена сва знања која наши медицински факултети имају, додатно обогаћена савременим европским сазнањима и специфичним потребама система одбране. Жеља нам је да наш доктор има квалитет више. Већ наредне школске године 20 студената медицине ће се школовати на ВМА. Иако је акредитација добијена за 50 студената, желимо да прве године упишемо мањи број студената, како би смо им омогућили максимум. Сва искуства стечена током те прве школске године биће уграђена у даље школовање доктора на ВМА.“ 
Отварањем Високе школе Војномедицинске академије, Министарство одбране ће, у складу са законом, образовати кадрове за своје потребе, а тако уређено школовање биће још једна од значајних понуда у међународној војној сарадњи, посебно са земљама региона, које су већ исказале велики интерес да на ВМА уче и да се усавршавају.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас