MF VMA 1.JPG

Obeležen Dan Medicinskog fakulteta VMA

28. 02. 2014

U amfiteatru Vojnomedicinske akademije danas je obeležen 2. mart, Dan Medicinskog fakulteta VMA. Prigodnoj svečanosti, kojom je obeleženo i pet godina postojanja te visokoškolske i naučnoistraživačke medicinske ustanove Univerziteta odbrane prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić sa najbližim saradnicima, načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković, mnogobrojni ugledni gosti, profesori, saradnici i prijatelji Medicinskog fakulteta VMA i Vojne akademije, specijalizanti i kadeti.
Obraćajući se prisutnima, general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić je podsetio na 170 godina dugu tradiciju medicinske nauke u Srbiji i Vojnomedicinske akademije.
- Medicinski fakultet VMA je po mnogo čemu specifična obrazovna i naučna ustanova u našoj zemlji. On je veoma važna referenca u onome čemu težimo kao Vojska i država, a to je povratak u Evropu kroz proces obrazovanja i naučni razvoj. Obrazovanje je ključ uspeha u tom nastojanju. Da bismo to i ostvarili, potrebno je zadovoljiti neke preduslove, među kojima je svakako i odgovarajuće vrednovanje nastavničkog rada i akademskih rezultata. Činimo napore da to i postignemo, najkasnije tokom sledeće akademske godine. Savremene tehnologije, interoperabilnost, kompetitivnost, učenje na daljinu, polako, ali sigurno postaju naš akademski standard. Verujući u mladu generaciju, u kadete Medicinskog fakulteta VMA koji postižu izuzetne rezultate u sticanju znanja i naučnoistraživačkom radu, činimo sve što možemo da ostvarimo jasan cilj, a to je da stvorimo visoko motivisane stručnjake, elitne oficire i lekare našeg doba i da, kroz studije i kasnije karijerno usavršavanje, oslobodimo njihov stvaralački duh, uslov svakog napretka, rekao je između ostalog general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić.
Čestitajući kolegama profesorima i lekarima, specijalizantima i kadetima Dan Medicinskog fakulteta, brigadni general prof. dr Marijan Novaković, načelnik Vojnomedicinske akademije je istakao da pet godina postojanja Medicinskog fakulteta VMA znači puno, ne samo svim pripadnicima VMA, već i Vojsci Srbije, koju će, za nepune dve godine, biti bogatija za prvu generaciju lekara obrazovanih i osposobljenih upravo u krilu VMA.
- Naši kadeti imaju puno toga da kažu. Svojim odnosom prema učenju i obavezama, kolegama i nastavnicima, postignutim rezultatima, pokazali su da su s razlogom ponos svih nas. To nije iznenađenje, jer tokom proteklih pet godina školovali smo najbolje od najboljih. Imamo odličnu nastavnu i materijalnu bazu, izuzetno obrazovane, iskusne i sposobne nastavnike, malobrojne klase kadeta, što omogućava kvalitetnu mentorsku nastavu i neprekidno praćenje rada i rezultata kadeta, rekao je brigadni general prof. dr Marijan Novaković.
Pozdravljajući goste dekan Medicinskog fakulteta VMA brigadni general akademik prof. dr Miodrag Čolić je istakao da put do diplome vojnog lekara nije lak, baš kao što nije bio lak ni put koji je Medicinski fakultet VMA prošao tokom proteklih pet godina.
- Zdravstveno obrazovanje u VMA započelo je još šezdesetih godina prošlog veka, ali smo tek osnivanjem Univerziteta odbrane dobili priliku da od nekadašnje Visoke škole formiramo Madicinski fakultet, koji je, još jednom akreditacijom, prošle godine postao i naučnoistraživačka ustanova VMA. Trenutno su akreditovani studijski programi za integrisane akademske studije medicine, specijalističke studije i tri modula doktorskih studija. Naši studenti i specijalizanti postižu izuzetne rezultate, čiji je najbolji poazatelj prosek ocena iznad 9,30, rekao je prof. dr Miodrag Čolić.
U drugom delu svečanosti specijalizanti i kadeti su, pred Komisijom koju su činili brigadni general prof. dr Miodrag Čolić, pukovnik prof. dr Dragan Dinčić i prof. dr Zvonko Magić, u kraćim izlaganjima, prikazali desetak naučnih i stručnih medicinskih radova, a zatim su najboljim specijalizantima i kadetima uručene godišnje pohvale i nagrade.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas