41vma.jpg

41. годишњица од отварања зграде ВМА

20. 10. 2022

Danas je, zbog epidemije koronavirusa sa godinu dana zakašnjenja, svečano obeležena 41. godišnjica od otvaranja zgrade VMA emitovanjem arhivskih snimaka filma o izgradnji objekta i foto izložbom uspomena iz vremena uselјenja u objekat VMA na Banjičkom visu.
U obraćanju načelnika Sektora za opšte i zajedničke poslove VMA pukovnika dr Nenada Đurića pod nazivom „Nova VMA - od ideje do realizacije“ izneti su podaci o izgradnji novog objekta VMA započete 1972. godine. Projektovanje novog objekta VMA u Beogradu počelo je krajem 1973. godine, a radovi na izgradnji su otpočeli u julu 1975. godine i trajali do oktobra 1981. godine. Rekao je i da je u pojedinim fazama gradnje, zavisno od dinamike radova, na gradilištima bilo i po 2.000 radnika raznih struka i kvalifikacija. Istakao je da je malo primera da su u jednoj zdravstvenoj ustanovi integrisani takoreći svi vidovi zdravstvene delatnosti te da je zadatak za projektovanje takvog objekta bio veliki izazov autorima za primenu odgovarajućih metoda i rešenja, koji bi omogućili da se veoma raznovrstan i složen sadržaj uobliči u jedan objekat i na taj način zadovolјe mnogobrojni zahtevi i uslovi.
Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavlјević rekao je da 2022. godina vraća entuzijazam karakterističan za VMA i da je zdanje zadržalo status ustanove za divlјenje. Istakao je da pamti svoje prve korake u ovoj „četvorolisnoj detelini“ i da je ponosan što joj poznaje sve kilometarske hodnike, što se bez zadrške snalazi u korišćenju „malih“ i „južnih“ liftova i konačno, što osećaj pripadnosti velikom sistemu poput VMA i dalјe smatra prestižnim. Dodao je i da „zbog svih generacija čije su karijere utkane u ovih 14 spratova, smatra da je njegova dužnost da izrazi emocije jer duh tradicije, pa makar ona trajala i 178 godina, treba održati u istom kapacitetu.“ Naglasio je da ovom prilikom neće govoriti o planovima jer današnji povod zaslužuje pohvale za lјude „iz senke“, za one čiji se rad ne spominje često čak ni u medijima, a bez čijeg angažmana VMA ne bi imala priliku da bude i dalјe jedinstvena zdravstvena ustanova u službi svih građana naše Republike Srbije, ali da projekat „Energetske efikasnosti zgrade VMA“ pod okrilјem Ministarstva rudarstva i energetike ide po planu, tako da uskoro očekujemo početak radova i vraćanje starog-novog sjaja VMA.
Na današnjoj svečanosti uručena su prigodna priznanja potpukovniku u penziji diplomiranom inženjeru arhitekture i članu integralne radne grupe za opremanje VMA  Nenadu Mikiću, koji je donirao privatnu arhivu uspomena iz vremena izgradnje VMA i referentu za upravlјanje nepokretnostima u Odelјenju za infrastrukturu Sektora za logistiku VMA inženjeru građevine Želјku Pavloviću za posebno zalaganje službom u okviru Sektora za logistiku VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas