316.jpg

50 godina rada Instituta za nuklearnu medicinu VMA

15. 05. 2009

Beograd, 15. maj - Pedeset godina postojanja Instituta za nuklearnu medicinu VMA obeleženo je danas prigodnom svečanošću u amfiteatru VMA, u prisustvu najodgovornijih starešina VMA, specijalista nuklearne medicine iz svih kliničko-bolničkih i univerzitetskih centara Srbije, sa kojima stručnjaci VMA ostvaruju uspešnu saradnju.
Goste je  pozdravio  načelnik Instituta za nuklearnu medicinu VMA, prof.dr Boris Ajdinović, a zatim se prisutnima obratio načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić, koji je tom prilikom rekao:
„Dame i gospodo, izuzetno sam ponosan i počastvovan što danas, kao prvi čovek ovog svetilišta srpske medicine, stojim pred Vama u ovom amfiteatru, u ovoj agori znanja, gde ćemo se u kratkom vremeplovu potkrepljenom obiljem činjenica i stručnih i naučnih dostignuća i doprinosa srpskoj medicini, prisetiti i obeležiti 50 godina rada Instituta za nuklearnu medicinu VMA.   
Preteča instituta, Odeljenje za primenu radioaktivnih izotopa u medicini Klinike za unutrašnje bolesti Vojnomedicinske akademije, formirano je i zvanično počelo da radi 15. maja 1959. godine, pod rukovodstvom pukovnika dr Milovana Antića.
O entuzijazmu i vizionarskom delu dr Milovana Antića, čije ime danas nosi prestižna nagrada u nuklearnoj medicini, možda najbolje govori podatak da je prvi put u našoj zemlji terapija radionuklidima u lečenju hronične leukemije primenjena još 1956. godine u VMA. U godinama koje su sledile, nabavljana je neophodna oprema i okupljen kadar, da bi po zvaničnom početku rada Odeljenje za primenu radioakivnih izotopa u VMA bilo najsavremenije opremljeno nuklearnomedicinsko odeljenje u ovom delu Evrope.Njegov razvoj odvijao se po najvišim stručnim standardima, kao što je tekao i razvoj same Vojnomedicinske akademije.
Godine 1981.  VMA se  preselila u ovo velelepno zdanje na Banjičkom visu, koje predstavlja ponos naše arhitekture, ali i kako umni ljudi kažu, a mi ponosno ponavljamo, patrijaršiju srpske medicine i uzdanicu naše vojske i države. Tada je formacijski ustrojen i naš Institut za nuklearnu medicinu, kao samostalna jedinica Grupe Instituta za dijagnostiku i terapiju VMA, čije su glavne odrednice bile i ostale: visoko specijalizovan stručni tim, širok dijapazon dijagnostičkih i terapijskih nuklearno-medicinskih metoda u rutinskom radu, te respektivna nastavna, naučnoistraživačka i publicistička delatnost. Institut nije gubio prestižno mesto i ugled ni u godinama velikih izazova i iskušenja za naš narod, vojsku i državu. I danas je Institut za nuklearnu medicinu, jedan od ponosa naše kuće u kome se izvodi  više od 150 nuklearno-medicinskih dijagnostičkih i terapijskih metoda i analiza i zbrine prosečno oko 25. 000 bolesnika godišnje.
Uprava VMA, u skladu sa strateškim opredeljenjima, pružiće  punu podršku Institutu u daljoj edukaciju kadrova, modernizaciji opreme i uvođenju novih metoda, kako bi se išlo u korak sa svetom i kako bi mogli da se i dalje i na ovom polju po rezultatima svrstavamo uz referentne nuklearno-medicinske centre u svetu. Pred nama je veliki projekat i veliki izazov: da dijagnostički dijapazon Instituta za nuklearnu medicinu VMA zaokružimo uvođenjem PET tehnologije, kako bi se zaokružio kompletan dijapazon najsavremnijih nuklearno-medicinskih metoda koje su dragocene u ranoj dijagnostici, monitoringu i lečenju, a u skladu sa devizom VMA čiji je Institut integrativni i esencijalni deo – u službi zdravlja i otadžbine! U to ime, kolektivu Instituta kojim uspešno rukovodi profesor Boris Ajdinović čestitam prvih 50 godina rada i želim da nastave dalje bez posustajanja i odustajanja!“
U nastavku svečanosti, načelnik Instituta za nuklearnu medicinu VMA prof. dr Boris Ajdinović predstavio je retrospektivu 50 godina razvoja vojne nuklearne medicine,  sadašnju organizaciju i funkcionisanje Insituta, kao i viziju budućeg razvoja i unapređenja. „Velika je čast ali i velika obaveza pred nama, da u amanet budućim generacijama ostavimo Institut opremljen najsavremenijom tehnologijom i rasadnik stručnog i naučnog kadra. Obaveza je to i odgovornost i prema onima od kojih smo učili i koji su svojom vizijom, ali i  radom i pregalaštvom učinili da mi u VMA imamo modernu nuklearnu medicinu pre mnogih armija sveta“, naglasio je prof. Ajdinović.
Na kraju svečanosti, načelnik VMA je uručio specijalne zahvalnice za visoke doprinose u razvoju vojne nukelarne medicine  pukovnicima u penziji, prof. dr Miodragu Odaviću i prof.dr Stevanu Markoviću, ranijim  načelnicima Instituta za nuklearnu medicinu VMA, kao i bivšim pripadnicima Instituta: prim. dr Dragutinu Tajflu, dr Angelu Lazarovu, Damjanović  Ani, Mariji Rastovac, dr Rajku Spaiću, Čedić Radomiru,  Piletić Jovanu i Udovičić Radmili.
General-major prof. dr Miodrag Jevtić uručio je i specijalne značke VMA institucijama sa kojima VMA ostvaruje uspešnu saradnju na polju nuklearne medicine: Institutu za nuklearnu medicinu KC Srbije, Zavodu za nuklearnu medicinu Instituta za onkologiju u  Sremskoj Kamenici, Službi nuklearne medicine KC Kragujevac, Službi nuklearne medicine  ZC Zaječar, laboratoriji MEDICA NUCLEARE iz  Beograda, Institutu za primenu nuklerne energije-INEP Zemun, kao i Laboratoriji  za proizvodnju izotopa Insituta za nuklearne nauke „Vinča“.
 
Povodom 50 godina postojanja Instituta za nuklearnu medicinu VMA, iz štampe je izašla i monografija o istorijatu, razvoju i perspektivama ove organizacijske celine VMA, u svetlu najnovijih dostignuća u oblasti nuklearne medicine.    

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas