394.jpg

60 godina ambulantne specijalističko - polikliničke službe Vojske Srbije

28. 11. 2008

Beograd, 28. novembar - Prigodnom svečanošću u amfiteatru VMA obeleženo je 60 godina postojanja ambulantne specijalističko-polikliničke službe Vojske Srbije.
Specijalistička služba formirana je 1948. godine u okviru Glavne vojne bolnice Jugoslovenske armije, a njen načelnik je bio sanitetski pukovnik dr Andrija Dejak, kasnije unapređen u čin general-majora.
„Tokom godina služba je nekoliko puta menjala svoj naziv ali je namena ostajala ista. U cilju unapređenja kvaliteta usluga i efikasnosti ambulantno-polikliničkog lečenja vojnih i civilnih osiguranika iz naše zemlje i dijaspore, stalno se tragalo za novim organizacionim rešenjima, pa je tako krajem 2005. godine, oformljen moćan Dijagnostičko - poliklinički centar (DPC) na VMA“ istakla je na početku svečanosti Načelnik Odeljenja za moral i odnose sa javnošću VMA. dr Elizabeta Ristanović.

Načelnik Dijagnostičko-polikliničkog centra, pukovnik, prof. dr Đoko Maksić, podsetio je na razvojni put specijalističko-polikliničke službe i njenu organizacionu strukturu, kao i postignute rezultate rada. „Od 1948. godine do danas urađeno je preko 20 miliona specijalističkih pregleda u polikliničkoj službi VMA. Osnivanjem DPC-a, koji je objedinio 51 specijalistički kabinet i 11 funkcionalnih dijagnostika i nove organizacione strukture, poput Centra za dnevnu hirurgiju i Ambulante za dijasporu, znatno je unapređen rad ove službe. Usluge DPC-a u prepodnevnoj službi koristi svakodnevno oko 1500 bolesnika i one se sastoje u specijalističkim pregledima, laboratorijskoj obradi i mnogobrojnim dijagnostičkim metodama, što zajedno omogućava ispunjavanje osnovne namene ovog dela VMA, a to je: jednodnevna, efikasna, racionalna i kvalitetna dijagnostika, prevencija i lečenje naših pacijenata“, naglasio je prof. Maksić.

Godišnje se u DPC-u uradi više od 350.000 subspecijalističkih i specijalističkih pregleda, 150.000 specijalističkih procedura, oko 10.000 dijagnostičkih intervencija i 7.500 operacija u Centru za dnevnu hirurgiju.

U obraćanju prisutnim pripadnicima DPC-a, kao i gostima iz vojnih i civilnih zdravstvenih ustanova, predstavnicima nadležnih fondova zdravstvenog osiguranja, kao i mnogobrojnim poslovnim partnerima, načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić istakao je da se VMA ponosi DPC-om kao svojom najvećom organizacionom celinom, ali i da ima ima puno prostora za dalje unapređenje rada, organizacije i efikasnosti ove službe.
„Nakon kratkog perioda stagnacije ponovo je pokrenut zamajac razvoja i unapređenja naše specijalističko-polikliničke službe. Devedeset pet odsto svih pacijenata, koji dođu u VMA, a njih je između 3.000 i 3.500 dnevno, zbrine se upravo u Dijagnostičko-polikliničkom centru VMA“, ukazao je je general Jevtić i naglasio da je neophodno da svi lekari specijalisti, vrhunski stručnjaci, istaknuti profesori i docenti rade ne samo na klinikama, već i u kabinetima, kako bi stalno bili u neposrednom kontaktu sa pacijentima, jer bolesnom čoveku ne treba samo lek, već i lepa reč, razumevanje.
Lekari VMA moraju i ubuduće, primerom i delom, kako su ih obavezali njihovi prethodnici, da pokažu da su istinski posvećeni pacijentima u smislu prihvata, dijagnostike, lečenja i praćenja njegovih efekata. Po njegovim rečima, lekar nije lekar, ako nije i humanista u najširem smislu, a moderna medicina nije samo sazdana od najsavremenije tehnologije i visokospecijalizovanih stručnjaka, već mora da uzme u obzir totalitet čovekove ličnosti.“Očekujem da će se ubuduće znatno unaprediti funkcionisanje ove službe, da će svi pacijenti , nakon dolaska u VMA biti odmah i adekvatno zbrinuti, a da će sve tzv. liste čekanja biti bitno redukovane ili ukinute“ naglasio je Načelnik VMA.
“Koncept jednodnevnog lečenja, jednodnevne dijagnostike, uključujući i jednodnevnu hirurgiju imperativ je savremenog doba i moderni standard vrhunske medicine. Zato smo u okviru DPC-a i oformili Centar za dnevnu hirurgiju u kome se danas realizuje oko 30% svih hirurških procedura, ali smatramo da taj procenat mora biti znatno veći“ naglasio je general Jevtić, koji je od 2003. do 2005. godine i rukovodio specijalističko-polikliničkom službom VMA.

Načelnik Uprave za zdravstvo brigadni general prof. dr Veljko Todorović, poželeo je zaposlenima u Dijagnostičko-polikliničkom centru VMA uspeh u daljem radu. On je istakao da je ta organizaciona celina ne samo najveća, već i najuspešnija celina VMA i nezaobilazna karika u lancu zbrinjavanja između primarne medicinske zaštite i najvišeg tercijalnog nivoa.

Povodom ovog jubileja načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić nagradio je najuspešnije lekare i medicinske tehničare DPC-a i uručio specijalne plakete za uspešnu saradnju u lečenju vojnih i civilnih osiguranika i visoke doprinose u razvoju srpske vojne medicine Fondu socijalnog osiguranja vojnih osiguranika, beogradskoj filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Udruženju vojnih penzionera, Vojnoj bolnici Niš, Centru vojnomedicinskih ustanova Beograd i Vojnomedicinskom centru Novi Sad. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas