Ambasador UK VMA 122023-1.JPG

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva posetio VMA

05. 12. 2023

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji njegova ekselencija Edvard Ferguson posetio je danas VMA.
Povod za susret sa načelnikom Uprave za vojno zdravstvo brigadnim generalom dr sci vet. med. Radivojem Anđelkovićem i načelnikom VMA pukovnikom prof. dr Miroslavom Vukosavljevićem je početak trodnevnog seminara toksikologije i ratne hirurgije, koji se tradicionalno održava u ovoj vojnozdravstvenoj ustanovi.
General Anđelković se u pozdravnoj reči osvrnuo na bilateralnu međunarodnu saradnju u oblasti vojne medicine, koja se ogleda kroz veliki broj aktivnosti tokom godine.
- Britanski i srpski medicinari su u dva svetska rata bili sa iste strane rova, zato je danas lepo videti da i posle 70 godina zajedno učimo i usavršavamo znanja - rekao je general Anđelković.
Dodao je i da tehničko i tehnološko osavremenjivanje i razvoj medicine traže stalno usavršavanje i razmenu informacija, da kroz seminare poput današnjeg unapređujemo interoperabilnost i mogućnosti za saradnju, ali i da ovakvi skupovi imaju onu drugu, ličnu dimenziju i stvaraju nove mostove i prijateljstva između ljudi i naroda.
Ambasador Ferguson otvarajući seminar, naglasio je dinamičnu vojnomedicinsku saradnju dve zemlje koja se intenzivno razvija tokom prethodnih godina, između ostalog zahvaljujući kontinuiranoj podršci načelnika sanitetskih službi. Istakao je takođe brojne aspekte saradnje medicinskih snaga, koji uključuju razmenu znanja i iskustva kroz međunarodne posete i nastavne aktivnosti vojnih lekara i medicinskih tehničara.
Pripadnici Oružanih snaga Velike Britanije u narednim danima imaće priliku da sa nastavnicima VMA iz pojedinačnih grana hirurgije, preventivne medicine i toksikologije sveobuhvatno sagledaju teme poput plastične hirurgije i ratne rane, maksilofacijalne hirurgije, ratnih povreda ekstremiteta i trbuha, organizacije rada Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA i različitih toksikoloških metoda, kao i karakteristika i odbrane od bioloških agenasa.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas