368.jpg

Analiza funkcionalne osposobljenosti VMA

05. 02. 2009

 Beograd, 5. februar - U Vojnomedicinskoj akademiji je održana redovna godišnja analiza funkcionalne osposobljenosti i pripreme za odbranu za 2008. godinu kojoj su prisustvovali načelnik VMA sa članovima Kolegijuma, rukovodioci organizacionih jedinica VMA i načelnici odgovarajućih organizacijskih celina Ministarstva odbrane.

Zamenik načelnika VMA, prof. dr Nikola Filipović ocenio je da je u 2008. godini VMA ostvarila sve postavljene ciljeve, a da su realizovane aktivnosti sprovedene kvalitetno i u predviđenim rokovima.

Načelnik Sektora za preventivnu medicinu, pukovnik dr Mladen Milivojević istakao je da će, uz nabavku nove i zamenu dotrajale opreme, kao i pravovremeno snabdevanje, ovaj sektor nastaviti sa praćenjem higijensko-epidemiološke situacije u Vojsci Srbije, kontrolom izvora jonizujućeg zračenja, ispitivanjem uslova radne okoline u jedinicama i ustanovama VS, kao i preventivnomedicinskim obezbeđenjem pojedinica i skupova.

Zastupnik načelnika Sektora za lečenje, pukovnik doc. dr Zoran Hajduković informisao je prisutne da je popunjenost posteljnog kapaciteta VMA u 2008. godini bila je oko 77.17%, i da je tokom godine u ovoj ustanovi hospitalno zbrinuto 33.705 pacijenata, 12.623 vojnih i 21.082 civilnih osiguranika. Prosečno trajanje bolničkog lečenja u VMA iznosilo je 9.54 dana. Urađeno je ukupno 23.715 operativnih zahvata, od toga 11.827 u operacionom bloku i 11.888 u Centru za dnevnu hirurgiju. U Centru hitne pomoći VMA u 2008. godini zbrinuto je i pregledano 36.884. pacijenata. Pukovnik Hajduković osvrnuo se i na nova stručna dostignuća u oblasti hirurgije, interne medicine, neuropsihijatriji, kao i u ostalim granama medicine.

Načelnik Instituta za farmaciju prof. dr Mirjana Antunović istakla je da je Institut za farmaciju VMA nosilac funkcije sanitetskog snabdevanja u VMA i naglasila probleme sa kojima se suočava u svakodnevnom radu, a odnose se na opremanje, adaptaciju i rekonstrukciju Insituta, kao i probleme u funkcionisanju istog prouzrokovane zastojima u sanitetskom snabdevanju usled administrativnih prepreka.

Pripadnici VMA u toku 2008. godine učestvovali su na 144 stručnih kongresa i naučnih konferencija u inostranstvu i 128 u zemlji, a njih 15 upućeno je na usavršavanja u svetske medicinske centre. U ovoj ustanovi odbranjena su 23 magisterijuma i tri doktorske teze, naglasila je prof. dr Mirjana Životić-Vanović, načelnik Sektora za školovanje i NIR i dodala da je iz naučnoistraživačkih zadataka na kojima su pripadnici VMA bili angažovani tokom godine proisteklo 58 saopštenja, 10 radova u domaćim i 26 radova u međunarodnim časopisima, dve monografije i sedam poglavlja u knjigama. Kao strateške zadatke Sektora u 2009. godini prof. Vanović istakla je potpunu harmonizaciju sa visokim obrazovanjem u Republici Srbiji, završetak akreditacije visokoškolske ustanove u Republici Srbiji, akreditaciju naučnoistraživačkog rada i formiranje trening centra sanitetske i veterinarske službe.

U toku 2008. godine o VMA je objavljen ukupno 3.921 prilog u sredstvima javnog informisanja ili 86.27% više nego u prethodnoj godini. U štampanim medijima objavljeno je 3.132 priloga, a u elektronskim 789 priloga, saopštila je načelnik Odeljenja za moral i odnose sa javnošću dr Elizabeta Ristanović. Prema analizama, broj negativno intoniranih priloga bio je niži od 2%. Najviše priloga o VMA u dnevnim štampanim medijima objavljeno je u Večernjim novostima, 11%, Politici i Blicu 9%, Presu i Glasu javnosti 7%. Od periodičnih štamapnih medija najviše priloga o VMA objavljeno je u magazinu Odbrana. Od objavljenih priloga na elektronskim medijima 30% priloga o VMA objavljeno je na prvom programu RTS-a, 15% na TV B92, 13% na TV Foks, a 12% na TV Pink. Studio B je lider među lokalnim medijima sa 46% objavljenih priloga o VMA. Sajt VMA je od 18. juna do 18. januara 2009. godine zabeležio 89.379 poseta, ili 412 po danu, iz 116 zemalja sveta. Najposećenije su bile rubrike vesti, Dijagnostičko-poliklinički centar, grupa hirurških i grupa internih klinika, Klinika za plastičnu hirurgiju, Klinika za očne bolesti, Klinika za stomatologiju.

Po analizi načelnika Sektora za logistiku, pukovnika Vuleta Aleksića na VMA postoji 36.000 uređaja, a 96 % njih ispravno funkcioniše. U toku je tehničko-tehnološka obnova i modernizacija medicinskih uređaja, aparata, bolničkog informacionog sistema i infrastrukture VMA.

Stanje morala i bezbednosti u VMA ocenjeno je povoljnim ocenama.

U težišne aktivnosti VMA za naredni period, načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić uvrstio je realizaciju namenskih zadataka i unapređivanje kvaliteta rada, obezbeđivanje većih prihoda i tehničko-tehnološku obnovu i opremanje VMA. Težišni zadaci su i zdravstveno obezbeđivanje i zbrinjavanje „Univerzijade 2009“, te aktivnosti na implementaciji ISO standarda. U narednom periodu akcenat je i na nastavku funkcionalne integracije u zdravstveni sistem Republike Srbije, kao i uključivanje u obrazovni i naučnoistraživački sistem zemlje, poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih i jačanje internacionalne pozicije VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas