09.jpg

Češka delegacija na VMA

02. 11. 2011

Delegacija Instituta za sport i fizičku kulturu Ministarstva odbrane Češke Republike, koju predvodi dr Libor Soumar, posetila je danas Vojnomedicinsku akademiju. Poseta je realizovana u sklopu nastavka bilateralne međunarodne vojne saradnje u oblasti ABH zaštite.
Češku delegaciju primio je načelnik VMA, pukovnik prof. dr Marijan Novaković i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom u oblasti vojne medicine. Istakao je važnost sportske medicine za pripadnike Ministarstva odbrane i najavio da Vojnomedicinska akademija planira da dodatno razvija svoje kapacitet za unapređenje ove važne grane medicine.
U toku posete, delegacija je obišla Odeljenje za fiziologiju napora Instituta za higijenu Sektora za preventivnu medicinu VMA, gde ih je načelnik Instituta prof. dr Sonja Radaković upoznala sa metodologijom ispitivanja fiziološke podobnosti u klimatskoj komori, kao i sa testiranjem individualnih sistema za rashlađivanje koju vojnici koriste u svrhu prevencije toplotnog stresa tokom vršenja namenskih zadataka u toploj sredini.

Gosti su takođe upoznati sa rezultatima naučno-istraživačkog rada u ovoj oblasti koji se u Institutu za higijenu VMA realizuje kroz tri aktuelna projekta:
  1. Ispitivanje uticaja aklimatizacije na psihofizičku adaptaciju vojnika u ekstremnim temperaturnim uslovima u zavisnosti od genetskog polimorfizma u APOE i BDNF (Projekat VMA)
  2. Primena nanomaterijala u unapređenju sredstava respiracijske i perkutane zaštite u uslovima ekološkog disbalansa izazvanog radioaktivnom, hemijskom i biološkom kontaminacijom (Projekat Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj za period 2011-2014)
  3. Doprinos unapređenju borbene gotovosti pripadnika Vojske Srbije poboljšanjem fiziološke podobnosti u uslovima visokotoksične kontaminacije i visokih ambijantalnih temperatura (Projekat Uprave za planiranje i razvoj Ministarstva odbrane). 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas