UK 2022.JPG

Delegacija Ujedinjenog Kraljevstva posetila vojno zdravstvo

31. 03. 2022

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci vet. med. Radivoje Anđelković i načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević sastali su se sa komandantom Druge medicinske brigade Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva brigadirom Elison Mekort (Alison McCourt), koja je sa delegacijom boravila u poseti vojnom zdravstvu.
Pored predstavljanja kapaciteta i delokruga rada vojnozdravstvenog sistema, na sastanku je posebno interesovanje vladalo za rad sanitetske službe za vreme pandemije koronavirusa. Tokom razmene iskustava u borbi sa pandemijom istaknute su sličnosti u organizaciji službe i zaključeno je da je virusno oboljenje Kovid19 učinilo da vojno zdravstvo izađe iz zone komfora svuda u svetu, ali i da sumiranje postignutih rezultata ukazuje da je vojni sanitet opravdao očekivanja tradicije i pokazao izuzetnu fleksibilnost i istrajnost tokom prethodne dve godine.
U skladu sa intenzivnom saradnjom u oblasti vojne medicine dveju zemalja, bilo je reči i o formiranju sestrinske službe, a deo razgovora bio je posvećen i preventivnoj medicini, toksikologiji, infektivnim bolestima, kao i potencijalnim oblicima unapređenja vojnomedicinske saradnje.
Delegacija Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva pored obilaska organizacijskih celina VMA obišla je i Vojnu bolnicu Niš gde je sa predstavnicima ove vojnozdravstvene ustanove razgovarala o iskustvima sanitetskih timova iz mirovnih misija.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas