42nd_ICMM_Congress.jpg

Delegacija VMA na svetskom kongresu vojne medicine

29. 11. 2017

Delegacija Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane u sastavu zastupnika načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika prof. dr Miroslava Vukosavljevića i načelnice Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA prof. dr Slavice Vučinić, učestvovala je na 42. svetskom kongresu vojne medicine. Kongres u organizaciji Međunarodnog komiteta za vojnu medicinu (MKVM) i zasedanje Generalne skupštine MKVM održani su od 19. do 24. novembra 2017. godine u Nju Delhiju, Indija.
Tokom rada kongresa i zasedanja skupštine delegati država članica MKVM sumirali su aktivnosti tokom prethodne dve godine i aktuelnu problematiku u oblasti vojnog zdravstva. Sagledavan je rad Regionalnih radnih grupa u čijoj organizaciji su u prethodnom periodu održana dva regionalna kogresa, a delegat Francuske je uputio veliku zahvalnost delegatima Srbije za pomoć u organizaciji 4. panevropskog kongresa održanog 2016. godine u Parizu, Francuska. U razgovorima je analiziran rad zasebnih komisija, saradnja sa drugim međunarodnim organizacijama, kao i organizacija brojnih humanitarnih medicinskih misija. Delegati VMA imali su priliku i da u razgovorima predstave međunarodne kurseve u organizaciji VMA i različite nivoe edukacije u oblasti ABHO zaštite za koje postoji veliko interesovanje među polaznicima iz Evrope.
Rad 42. svetskog kongresa vojne medicine uz registrovanih 640 učesnika iz 70 država članica, odvijao se u vidu plenarnih zasedanja, okruglih stolova, radionica i poster sesija, a profesorka Vučinić imala je usmeno izlaganje na temu „Plikavci: novine u medicinskom zbrinjavanju povređenih u vojnoj i civilnoj populaciji“ koje je naišlo na veliko interesovanje učesnika. Kroz glavnu temu „Vojna medicina u tranziciji - pogled u budućnost“ bile su obuhvaćene oblasti specifične vojnomedicinske podrške na terenu, najbolje prakse zdravstvene zaštite u vojnoj sredini, medicinske podrške u borbenim aktivnostima, humanitarne podrške u vanrednim situacijama, kao i medicinskog zbrinjavanja u masovnim nesrećama. Organizatori su i praktično, u jednoj od svojih aviobaza, demonstrirali način zbrinjavanja i vazdušne evakuacije povređenih i obolelih, uz prigodan program padobranske i helikopterske akro-grupe vazduhopolovnih snaga Indije za sve šefove delegacija - učesnike kongresa MKVM.
Osnovni principi rada Komiteta (International Committee on Military Medicine - ICMM), osnovanog 1921. godine, a koji čine 114 država članica i četiri države u ulozi posmatrača, odnose se na profesionalnu saradnju ljudi širom sveta i aktivnu razmenu znanja u oblasti vojne medicine. Aktivnosti komiteta realizuju se kroz različite oblike vojnomedicinske saradnje, jačanje međusobnog razumevanja, tolerancije i koegzistencije, organizovanje naprednih kurseva i kontinuirano insistiranje na poštovanju i primeni međunarodnog humanitarnog prava u ratnim sukobima. MKVM je prepoznat kao jedna od najznačajnijih organizacija na svetskom nivou u oblasti vojne medicine u čijem radu Vojnomedicinska akademija aktivno učestvuje.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas