icmm 2022.jpeg

Delegati VMA na 44. svetskom kongresu vojne medicine

12. 09. 2022

Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević sa saradnicima učestvovao je na Svetskom kongresu vojne medicine, koji je u organizaciji Međunarodnog komiteta vojne medicine (International Committee of Military medicine – ICMM) održan od 5. do 9. septembra 2022. godine u Briselu.
Rame uz rame sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije i Svetske veterinarske organizacije čiji su predstavnici upravljali otvaranjem kongresa, delegati VMA imali su priliku da učestvuju u diskusijama o aktuelnim bezbednosnim pretnjama u vidu zdravstvenih katastrofa, razmene znanja u cilju unapređenja inovativnih kapaciteta i boljih rezultata pruženih zdravstvenih usluga, ali i predstave naša iskustva u oblasti prevencije i borbe sa pandemijom koronavirusa.
Delegaciju VMA činili su načelnik Sektora za preventivnu medicinu pk prof. dr Zoran Lazić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja prof. dr Slavica Vučinić, pp dr Mirko Dolić, psihijatar angažovan u privremenoj kovid bolnici Karaburma i pp dr Nenad Petrović iz Klinike za očne bolesti. Teme kongresa, organizovane kroz usmene i poster prezentacije i niz paralelnih sesija obuhvatile su napredak hirurgije i bolničku negu pacijenata, rehabilitaciju, ali i oblast mentalnog zdravlja.
Ovogodišnji naučni program bio je utoliko važniji i zbog obeležavanja 100. godišnjice od održavanja prvog kongresa i osnivanja Međunarodnog komiteta vojne medicine. Redovan okupljanja svetskih vojnosanitetskih službi, među kojima je i Republika Srbija, a radi profesionalne saradnje ljudi širom sveta i aktivne razmene znanja u oblasti vojne medicine, pored kongresnih aktivnosti uključuju i godišnje sastanke predsednika vojnosanitetskih službi, rad različitih medicinskih grana i regionalnih organizacija, a komitet se smatra jednom od najznačajnijih organizacija na svetskom nivou.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas