25112022.JPG

Devedeset godina vojne neurologije i psihijatrije

25. 11. 2022

U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je obeleženo devedeset godina postojanja vojne neurologije i psihijatrije, sećajući se 1932. godine kada je u  Glavnoj vojnoj bolnici formirano Odelјenje za živčane i duševne bolesti. Ovim povodom održan je simpozijum sa osvrtom na istorijat, sadašnjost i perspektive vojne neurologije i psihijatrije.
Na obeležavanju važnog jubileja za celokupnu medicinsku zajednicu naše zemlјe prisustvovao je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sc. vet. med. Radivoje Anđelković, načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavlјević, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlјa.
Načelnik Klinike za neurologiju VMA pukovnik prof. dr Ranko Raičević istakao je da je ovo veliki dan za vojni sanitet ali i celu medicinsku zajednicu koji ne bi bio moguć bez brojnih generacija lјudi koji su svoj životni vek, najčešće u teškim vremenima, deleći sudbinu svog naroda,  utkali u rad i razvoj vojne neurologije i psihijatrije, VMA i vojnog zdravstva u celini. 
– Posebno je veličanstven primer Jordana Tasića koji je bio jedan od legendarnih 1300 kaplara a potom i prvi načelnik Vojne neuropsihijatrije. Ogromnu važnost neurologija i psihijatrija imaju u vojnosanitetskom smislu zbog velikog učešća neurotrauma i psihotrauma kao vodećih poremećaja u vremenima sukoba i kriznim stanjima. Sadašnje generacije obe službe ulažu napore da održe prepoznatlјivo značajno mesto u medicinskoj struci, rešene da ostave prostora i potencijala budućim generacijama da budu još bolјe i uspešnije, rekao je pukovnik prof. dr Raičević i zaklјučio da su vojna neurologija i psihijatrija uvek bile i biće deo medicinske zajednice naše države, na posebnom zadatku zbrinjavanja svih onih kojima je pomoć potrebna.
Predsednik Društva psihijatara Srbije prof. dr Goran Mihajlović rekao je da su istorija i sudbina vojne i civilne medicine u našoj zemlјi duboko isprepletane.
– U većim gradovima Srbije u prvoj polovini 19. veka počinju da se osnivaju najpre vojne a potom i civilne bolnice i od tog trenutka traje prožimanje vojne i civilne medicine u našoj zemlјi, kako u stručnom tako i u naučnom smisu. Nemerlјivi su naučni i stručni doprinosi vojne neurologije i vojne psihijatrije za razvoj medicine u Srbiji tokom devedeset godina njihovog postojanja, naglasio je prof. dr Mihajlović.
Načelnik Klinike za psihijatriju VMA potpukovnik dr med. Bratislav Živić istakao je da je istorijski period u trajanju od devedeset godina garant stabilnosti i napretka, a u isto vreme i obaveza da se usvajanjem novih saznanja kontinuirano unapređuje vojna neuropsihijatrijska služba u celini.
– Od prvih dana nastanka, preko napora da se utemelјe osnove vojne neuropsihijatrijske doktrine, mirnodopske i ratne, do današnjih dana, generacije starijih stručnjaka prenose svoja znanja, iskustva i veštine budućim nosiocima neuropsihijatrijskih znanja u okviru vojnog zdravstva. Klinika za psihijatriju danas, kao krunski nosilac vojne psihijatrijske službe, postiže zapažene rezultate u pogledu lečenja, obrazovanja i  naučnoistraživačkom smislu, rekao je potpukovnik dr Živić.
Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavlјević poželeo je uspešan rad,  naglasio da su vrata VMA za sve širom otvorena i istakao da Klinika za neurologiju, Klinika za psihijatriju, kao i sve druge klinike VMA imaju svetlu budućnost.
Stručni deo skupa otvorio je akademik Vladimir Kostić koji je održao predavanje o rodonačelniku ovdašnje neurologije dr Lazi Lazareviću, nakon čega su usledila predavanja o istorijatu nastanka vojne neurologije i psihijatrije, dok je u drugom delu održan simpozijum Klinike za neurologiju, a u završnom delu skupa simpozijum Klinike za psihijatriju.
 
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas