32.jpg

„Diplomac 2011“

07. 07. 2011

Na poligonu „Pasuljanske livade“ kod Ćuprije, kadeti i kadetkinje završnih godina Vojne akademije su uspešno izveli pokaznu vežbu „Diplomac 2011“.
U prisustvu ministra odbrane Dragana Šutanovca, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Miloja Miletića, načelnika Vojne akademije brigadnog generala Mladena Vurune, načelnika Uprave za vojno zdravstvo MO brig. gen. Veljko Todorović, načelnika Vojnomedicinske akademije puk. prof. dr Marijana Novakovića, članova kolegijuma, stranih vojnih izaslanika akreditovanih u Srbiji i delegacija vojnih akademija Češke, Grčke, Turske, Nemačke, Belgije, Holandije i,Egipta, kadeti i kadetkinje Vojne akademije, su, prema rečima ministra jedne od najelitnijih vojno-obrazovnih ustanova u regionu, izvodeći vežbu u složenim vremenskim uslovima, prikazali visok nivo osposobljenosti za dužnosti komandira na koje će biti postavljeni za nekoliko meseci. Ministar je naglasio i da je, od svih do sada održanih završnih vežbi Vojne akademije, ovo bila najkopleksnija vežba koja je izvedena u realnim vremenskim uslovima i sa najvećim brojem ljudi i tehnike, vežba kakva se ne izvodi ni na mnogo prestižnijim vojnim akademijama u svetu. To je bila i vežba prve generacije Vojne akademije u čijem su se sastavu školovale devojke oficiri, koje će od septembra preuzeti prve oficirske dužnosti u jedinicama Vojske Srbije. Vredno pažnje je i učešće kadeta i kadetkinja Visoke škole VMA, njih 11 (8 kadeta i 3 kadetkinje) koje su u svojstvu bolničara obezbeđivali zdravstvenu podršku primarnog nivoa pripadnicima pešadijskog voda u prvim borbenim linijama. Preostalih 17 od ukupno 28 kadeta, vežbu je pratilo u svojstvu posmatrača.
Tema ovogodišnje vežbe je bila «Taktička grupa u odbrani sa prelaskom u protivnapad» a njen osnovni zadatak da prikaže nivo osposobljenosti kadeta i kadetkinja svih smerova Vojne akademije za realizaciju misija Vojske Srbije i obučenosti za izvršavanje zadataka na početnim oficirskim dužnostima.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas