06.jpg

Donacija Ambasade SAD u Beogradu VMA

10. 11. 2011

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Marijan Novaković i ambasadorka SAD Meri Vorlik obavili su danasna Vojnomedicinskoj akademijizvaničnu primopredaju donacije Ambasade SAD u Beogradu VMA u vrednosti od 100.000 dolara.
Primopredaji američke donacije prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Vesić i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Veljko Todorović.
Donacija u opremi i edukativnom materijaludeo je programa Sektora za prevenciju HIV/AIDS-a Ministarstva odbrane SAD-a koji je započeo saradnju sa srpskom stranom još 2006. godine.
Prema rečima načelnika VMA pukovnika Novakovića, donacija koja je stigla od američkih kolega, deo je značajnog globalnog programa prevencije HIV koji SAD provode u preko 80 vojski sveta, ali je Srbija jedina država iz regiona uključena u taj program.
- Izuzetno je važno što su SAD zajedno sa nama prepoznale značaj sprovođenja kontuiniranih aktivnosti u vezi sa prevencijom i kontrolom HIV/AIDS u vojnoj populaciji kroz edukaciju i obuku medicinskog osoblja. Kako stručna literatura ukazuje, upravo se vojna populacija navodi kao populacija koja je u značajnom riziku za sticanje HIV infekcije. Procenjuje se da je rizik za sticanje HIV infekcije pripadnika vojske duplo veći od civilne populacije u periodima mira, a u periodu konflikta još više - istakao je pukovnik Novaković dodajući da saradnja američkih i srpskih lekara u oblasti vojne medicine datira još iz osamdesetih godina prošlog veka kada je veliki broj lekara VMA boravio na edukaciji u toj zemlji. On je, takođe, izrazio uverenje da će saradnja na tom programu, kao i u drugim oblastima vojne medicine, biti nastavljena i ubuduće.
Govoreći o značaju današnjeg susreta, ambasadorka Vorlik istakla je da donacija uključuje najmoderniju opremu za otkrivanje HIV, koja će pomoći podizanju svesti o tom virusu i kod pripadnika vojske i u celoj zemlji.
- Letos je u svetu obeleženo tri decenije od otkrivanja prvog slučaja HIV virusa, i mada se možda čini da u zemlji poput Srbije nema opasnosti od pandemije ovog virusa, samo se putem svesti i znanja od njega može zaštititi - dodala je ambasadorka Vorlik podsećajući da su SAD, u okviru vojnog programa za prevenciju HIV Ministartstvu odbrane od 2006. godine donirale više od 600.000 dolara.
Reč je o globalnoj inicijativi u okviru koje američka Vlada sarađuje sa vojskama širom sveta kako bi povećala informisanost o HIV i ojačala kapacitete za prevenciju, negu i lečenje. Pomoć tog tipa bazira se na razvoju laboratorija za dijagnostiku i testiranje na HIV, obuci medicinskog osoblja i kupovini opreme za primarnu prevenciju.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas