46.jpg

Eksperti VMA na međunarodnim skupovima

06. 06. 2011

Sedma bazična škola kliničke nutricije Evropskog udruženja za parenteralnu i enteralnu ishranu - (ESPEN), i 1. Kongres kliničke ishrane Bosne i Hercegovine
Klinička ishrana sve više dobija na važnosti i značaju na svetskom nivou, jer je ustanovljeno da tok bolesti i lečenja u veoma velikoj meri zavisi od stanja ihranjenosti bolesnika i načina i kvaliteta ishrane tokom boravka u bolnici.
Kako bi se klinička ishrana uvela u svakodnevnu rutinsku medicinsku praksu  kao integralni i važan deo terapije bolesnika, neophodna je stalna edukacija medicinskig osoblja. Tako je ovaj bazični kurs održan u Sarajevu, Republika BIH,  pružio našim učesnicima veliku mogućnost na unapređenju naučnog i praktičnog znanja i kontinuiranog usavršavanja u ovoj oblasti.
Osim naučnih simpozijuma i edukativnih sesija, bila su organizovana i multidisciplinarna predavanja koja su obrađivala uža područja primene parenteralne i/ili enteralne ishrane. U radu je aktivno učestvovalo deset eminentnih predavača iz Evrope, licenciranih za kliničku nutriciju.  Sa Vojnomedicinske Akademije u Beogradu, među predavačima po pozivu je bila  prim. dr Marina Panišić, a među 72 polaznika škole, bili su  dr Darko Selaković i dr Mihajlo Bezmarević, specijalizanti opšte hirurgije i vms Nada Stojadinović, odgovorna sestra neurohirurgije 2.
Naš predavač  je ocenjen sa najvišom ocenom, a naši polaznici škole su nakon završenog testa i  na osnovu iskazanog teoretskog i praktičnog znanja uvršteni među pet najuspešnijih.
 Na ovaj način je potvrđeno da se Vojnomedicinska Akademija u Beogradu i dalje nalazi u samom vrhu kliničke nutricije.
 
22. 05. 2011.
Evropski Kongres kardio hirurgije, vaskularne i endovaskularne hirurgije
U Moskvi, od 20. do 22 maja, 2011. god, održan je 60-ti jubilarni Evropski kongreskardiohirurgije, vaskularne i endovaskularne hirurgije. Ovom najvećem evropskom godišnjem sastanku vaskularnih hirurga prisustvovalo je više od 1000 učesnika iz cele Evrope i prezentovano više od 20 radova. Vojnomedicinsku akademiju je predstavljao major dr Ivan Marjanović sa Klinike za vaskularnu hirurgiju, sa 5 radova čiji su autori lekari sa Klinike za vaskularnu hirurgiju, Instituta za radiologiju i Klinike za anesteziologiju. Teme kojima su bili posvećeni  su se odnosile na rani inflamatorni odgovor nakon elektivne operacije aneurizme abdominalne aorte-poređenje između endovaskularne procedure i otvorene hirurške intervencije; endovaskularna rekonstrukcija mikotične aneurizme silazne torokalne (grudne) aorte: dijagnostika i terapeutske dileme; hibridni tretman aneurizme torakalne i torokalno abdominalne aorte kod visokorizičnih pacijenata koji ne mogu biti podvrgnuti klasičnom hirurškom tretmanu: operacija ''black-table'' kod transplantacije organa i endovaskularna rekonstrukcija  aneurizme aorte – inicijalno iskustvo u srpskoj multicentričnoj studiji.
Učešće prof. dr Volodosa  dalo je poseban značaj ovom Kongresu. Radi se o čoveku koji je prvi izumeo i prvi u svetu, pre skoro 25 godina, izveo endovaskularnu rekonstrukciju aorte i koji se smatra tvorcem endovaskularne hirurgije.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas