105.jpg

ENDOVASKULARNA HIRURGIJA U VMA:TROGODIŠNjE ISKUSTVO

29. 11. 2010

 Beograd, 29. novembar - Klinika za vaskularnu hirurgiju VMA organizovala je međunarodni simpozijum sa temom: Endovaskularna hirurgija u VMA tokom kojeg je teorijski i praktično predstavljeno trogodišnje iskustvo naše ustanove u domenu primene endovaskularnih hirurških procedura. Učesnike skupa među kojima su bili najeminentniji vaskularni hirurzi Srbije i okruženja, kao što su prof.dr Lazar Davidović iz KC Srbije, akademik, prof. dr Đorđe Radak iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i prof. dr Csaba Dzsinich iz Centralne vojne bolnice Republike Mađarske, pozdravio je načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić.

- Kao načelnik VMA, kao oficir i lekar, a pre svega kao hirurg, ponosan sam i srećan što danas ovde, na istom mestu i na istom zadatku vidim vaskularne hirurge svetskog formata, najuglednije stručnjake iz Srbije i okruženja sa kojima ćemo razmatrati dostignuća, domete i dalje perspektive razvoja endovaskularne hirurgije kod nas. Kao profesor, izuzetno sam zadovoljan što kraj nas i uz našu podršku raste generacija vaskularnih hirurga mlađe generacije koji će da nastave tamo gde mi budemo stali, radeći na daljem razvoju i unapređenju hirurških procedura, u skladu sa svetskim standardima. – kazao je general Jevtić.

Plenarno predavanje na simpozijumu je održao profesor Csaba Dzsinich, koji je prezentovao svoja iskustva iz domena hirurškog rešavanja kasnih komplikacija rekonstrukcije aorte nakon koarktacije operisane u detinjstvu. Potpukovnik dr Siniša Rusović, radiolog, vojni službenik dr Jovana Obradović, anesteziolog i major dr Ivan Marjanović, vaskularni hirurg su u svojim predavanjima predstavili iskustva VMA u ovoj oblasti. U daljem toku, učesnici skupa imali su priliku da u direktnom prenosu koji je realizovan video linkom iz operacione sale uživo posmatraju operaciju endovaskularne rekonstrukcije aneurizme abdominalne aorte, koja je uspešno izvedena od strane multidisciplinarnog tima VMA.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas