370.jpg

Institut za transfuziologiju: nova oprema i nove metode

21. 01. 2009

Beograd, 21. januar - Angažmanom transfuziologa VMA u toku 2008. godine prikupljeno je preko 9.500 litara krvi u Institutu i garnizonima Vojske Srbije od 18.000 davalaca. Za rad mobilnih ekipa obezbeđeno je još jedno namensko transfuziološko vozilo .
Pored testiranja uzoraka krvi komercijalnim „ELISA“ testovima poslednje generacije, svi davoci testirani su najsavremenijom „NAT-PCR“ tehnologijom, u cilju obezbeđivanja maksimalno “sigurne“ krvi. Radi objektivizacije rezultata imunohematoloških testiranja, uveden je „Orthoscan sistem“ za automatsko očitavanje rezultata. U cilju poboljšanja kvaliteta produkata od krvi, obezbeđeni su inkubator „mešalica“ za trombocite, aparati za suvo otapanje plazme i brojač krvnih ćelija. Na polju izučavanja terapijske primene matičnih ćelija (MĆ) za potrebe konvencijalnih transplantacija i u oblastima regenerativne medicine, uvedeni su testovi za kvantifikaciju primitivnih i zrelih kategorija matičnih ćelija prikupljenih iz kostne srži i periferne krvi. Uveden je test ispitivanja funkcionalne očuvanosti matičnih ćelija, korišćenjem markera apoptoze. Urađeno je više od 100 procedura prikupljanja i kriokonzervacije matičnih ćelija za potrebe transplantacije, odnosno regenerativne medicine.
U cilju daljeg stručnog usavršavanja u 2008. godini, jedan lekar je magistrirao, jedan je završio specijalizaciju, a dvoje je upisalo doktorske akademske studije.
Uprava VMA visoko vrednuje rad Instituta za transfuziologiju VMA sa pukovnikom prof.dr Miroljubom Trkuljićemna čelu. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas