503.jpg

Izvedena prva torakoskopija kod kifoze

25. 04. 2014

Prva kombinovana operacija videoasistirane torakoskopske hirurgije i klasičnog hirurškog zahvata korekcije urođenog deformiteta kičme kod dece izvedena je na Klinici za neurohirurgiju VMA.
Operaciju korekcije kongenitalne kifoze kičmenog stuba, nastale usled urođenog poremećaja razvoja pršljenova kod dečaka starosti 15 godina, izveli su ppuk. dr Milenko Savić specijalista Klinike za neurohirurgiju i ppuk. dr Nebojša Marić specijalista Klinike za grudnu hirurgiju.
U prvom aktu operacije urađena je endoskopska torakoskopija i pristupljeno je grudnom košu bez klasičnog otvaranja, odvojeni su veliki krvni sudovi, a kičmeni stub olabavljen kako bi se deformitetu pristupilo sa zadnje strane. U nastavku operacije deformitet pogrbljenosti je u potpunosti ispravljen, kičmeni stub fiksiran šrafovima, a dečak je već od sledećeg dana bio pokretan.
Prednosti ovakvog kombinovanog hirurškog pristupa ogledaju se u tome što operacija traje kraće, manji je gubitak krvi, deformitet je moguće kompletno ispraviti, a oporavak pacijenata je znatno brži. Sve nabrojano je od posebne važnosti kod osetljivih kategorija pacijenata kao što su deca i starije osobe.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas