300.jpg

Jubilej Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA

17. 06. 2009

Beograd, 17. jun - Četrdeset i pet godina postojanja i rada Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA svečano je obeleženo u amfiteatru VMA u prisustvu najodgovornijih predstavnika i velikog broja pripadnika VMA na čelu sa načelnikom, general-majorom prof.dr Miodragom Jevtićem. Proslavi su prisustvovali i načelnik Uprave za zdravstvo Ministarstva odbrane (MO) Srbije, brigadni-general doc.dr Veljko Todorović sa saradnicima, predsednik Nacionalne komisije za sprovođenje Konvencije o zabrani upotrebe hemijskog oružja ambasador Bratislav Đorđević i veliki broj kolega iz drugih zdravstvenih institucija u Srbiji sa kojima ova Klinika ostvaruje uspešnu saradnju.
Zaposlenima u Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju ovaj vredan jubilej čestitao je načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić koji je tom prilikom rekao:
-Dame i gospodo, uvažene koleginice i kolege, velikani srpske toksikologije i farmakologije,  poštovani profesori, saradnici i prijatelji, dobrodošli u Vojnomedicinsku akademiju - prestonicu srpske medicine, hram nauke i integrativni deo akademske zajednice Srbije! Nakon velikih napora i nimalo lake borbe za dokazivanje nespornih vrednosti, Vojnomedicinska akademija izborila se za poziciju koja joj je oduvek pripadala. Profesori i docenti  ove ustanove najzad će svoja znanja i iskustva moći da prenose budućim vojnim lekarima, onima koje ćemo spremiti i obučiti da jednog dana nastave našim putem. Jedinstvena iskustva u oblasti toksikološke službe, medicinskog zbrinjavanja povređenih i obolelih u uslovima hemijskih i tehnoloških akcidenata,  dakle sve ono čime se bavi naš Centar kontrolu trovanja kao referentna nacionalna institucija, imaće posebno mesto u studijskim programima, ali i u obrazovanju naših budućih studenata – naglasio je general Jevtić i istakao da će Uprava  VMA i ubuduće pružati punu podršku toksikolškoj službi.
 
Prisutnim gostima obratio se i brigadni general doc.dr Veljko Todorović, načelnik Uprave za zdravstvo MO koji je i sam klinički toksikolog i višegodišnji načelnik Klinike za urgentnu kliničku toksikologiju.
General Todorović je, između ostalog, naglasio da toksikologija, uz ratnu hirurgiju, ortopediju, preventivnu medicinu i učešće sanitetskih timova u mirovnim misijama spada u imperative daljeg razvoja vojnog zdravstva.
 
Pukovnik prof.dr Dušan Jovanović, načelnik Centra za kontrolu trovanja, čiji je integrativni deo i ova klinika, govorio je razvoju i organizaciji toksikološke službe u Vojsci od njenog nastanka do danas.
 
Prof.dr Slavica Vučinić, Načelnik Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiiju VMA govorila je o zadacima, organizaciji i kapacitetima Klinike, kao i najvažnijim retzultatima u oblasti edukacije, naučnoistraživačkog rada i međunarodne saradnje.
Doc.dr Jasna Jović-Stošić govorila je o organizaciji informacionog odeljenja Klinike sa jedinstvenom bogatom bazom podataka o štetnim agensima.
Klinika za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA je jedina specijalizovana ustanova te vrste u našoj zemlji u kojoj se godišnje leči preko 3500 pacijenata Srbije, ali i iz  Republike Srpske i Crne Gore. Njen značaj posebno je izražen u vanrednim situacijama kao što su masovni hemijski akcidenti. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas