Kurs_o_ratnoj_hirurgiji_na_VMA.jpg

Kurs o ratnoj hirurgiji na VMA

21. 10. 2013

Na Vojnomedicinskoj akademiji danas je započeo četvorodnevni kurs ratne hirurgije, prvi ovakve vrste, namenjen austrijskim oficirima lekarima.
To je još jedna namenska, bilateralno dogovorena aktivnost, koncipirana i prilagođena prema potrebama partnera, koja će doprineti razmeni iskustava kolega iz dveju prijateljskih zemalja.
Otvarajući seminar, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general profesor dr Zoran Popović izrazio je zadovoljstvo zbog veoma uspešne i sve bolje saradnje sa Austrijom u ovoj oblasti i dodao da su i iskustva koje donose austrijske kolege, a koji se bave vojnim zdravstvom u međunarodnim organizacijama, od velike koristi.
Načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković istakao je da je vojna hirurgija jedan od brendova te ustanove „ jer smo, sticajem okolnosti, u tome imali dosta iskustva koje težimo da iskoristimo u svrhe uspešnog lečenja i naučne prakse“. On je dodao da će, osim što mi imamo nešto da ponudimo austrijskim prijateljima, za nas biti veoma značajna njihova iskustva i svakodnevna praksa.
Vođa austrijske delegacije, pukovnik dr Mihail Protivinski podsetio je da grupa lekara iz Austrije koju predvodi ima veliko iskustvo iz mirovnih misija ali da su „duboko svesni“ iskustava lekara VMA iz ove oblasti.
„To, pre svega, zbog nemilih događaja iz bliske srpske prošlosti, ali i zbog iskustava u mirovnim misijama, posebno u Čadu, pa je to za nas idealna prilika da na jednom ovakvom kursu saznamo što više o iskustvima srpskih kolega, ne bi li, na bazi tih novih saznanja, unapredili svoja znanja i sposobnosti“.
Načelnik Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA pukovnik profesor dr Predrag Romić, stručni nosilac kursa, izrazio je veliko zadovoljstvo što je sedmoro austrijskih lekara, ortopeda, specijalista urgentne medicine, njihov hirurški tim, u poseti VMA, na seminaru tokom koga će razmeniti iskustva i prisustvovati zajedničkoj vežbi koju organizuje Trening centar sanitetske službe Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA.
„Na vežbi će naši lekari pokazati kako primenjuju ono što znaju u situaciji, ovog puta, zemljotresa. Mi smo odabrani kao partner na ovom svojevrsnom projektu jer smo služba sa velikom tradicijom i iskustvom u ratnoj hirurgiji, stečenim, nažalost, tokom poslednjih decenija. To iskustvo je prepoznato u evropskoj i svetskoj medicini, pa je to razlog zainteresovanosti mnogih delegacija – kaže Romić i ističe da mi ne raspolažemo tehničkim mogućnostima kao razvijene zemlje, helikopterskim i drugim sistemima, ali imamo znanje i iskustvo koje se stiče u najtežim situacijama.
Tokom prvog dana kursa za sedmoro polaznika organizovan je obilazak organizacionih celina VMA koji se tiču teme seminara: Centra hitne pomoći, Klinike za urgentnu internu medicinu, Klinike za anesteziju i reanimaciju sa sterilizacijom i Centra za hiperbaričnu medicinu.
 
Beograd, 21. oktobar 2013. godine
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas