Lekari VMA na kursu TKM.jpg

Lekari VMA učesnici međunarodnog kursa u Šangaju

08. 08. 2017

Tri lekara Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Vojnomedicinske akademije, doc. dr Zorica Brdareski, ppuk. dr Dejan Ilić i dr Maja Pavlović, učestvovali su na međunarodnom kursu akupunkture i tradicionalne kineske medicine održanom od 14. do 21. jula 2017. godine u Šangaju, Narodna Republika Kina.
Na kursu namenjenom usavršavanju vojnih lekara prisustvovali su polaznici iz 11 različitih zemalja u cilju promocije i prepoznavanja značaja tradicionalne kineske medicine (TKM) za tretman različitih povreda.
Učesnicima su prikazane neke od metoda TKM (moksibustija, ventuza, tuina - kineska masaža), klasična akupunktura, kao i izvođenje elektroakupunkture, aurikuloakupunkture i akupunkture ručnog i skočnog zgloba uz praktičnu obuku polaznika. U toku kursa, a u saradnji sa lekarima iz Sjedinjenih Američkih Država, prikazani su i različiti modaliteti akupunkture - klasični, noviji (akupunktura ručnog i skočnog zgloba, metode "vrele" i "suve" igle), ali i oni koji koriste neke tehnološke olakšice (indikator tačaka na ušnoj školjki).
Tokom obuke učesnicima je organizovan obilazak bolnica u kojima je tradicionalna kineska medicina integrativni deo lečenja, kao i poseta izložbi i fabrici medicinske opreme iz ove oblasti.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas