226.jpg

Ministar odbrane otvorio novu angio salu i razgovarao sa studentima VMA

25. 12. 2009

Beograd, 25.decembar - Ministar odbrane Dragan Šutanovac sa saradnicima posetio je danas Vojnomedicinsku akademiju i pustio u rad novu angio-salu, najsavremeniji aparat za dijagnostičke i terapijske procedure u vaskularnoj interventnoj radiologiji. Reč je o aparatu koji omogućava izvođenje preciznih i komplikovanih procedura na krvnim sudovima srca i moždanom sistemu i spada u najmodernije aparate te vrste koji postoje u Evropi. Tokom posete, ministar Šutanovac obišao je Visoku školu VMA i zadržao se u dužem razgovoru sa studentima - kadetima VMA.
Otvaranje nove angio-sale
– Svedoci ste da je VMA ove godine išla putem intenzivnog tehnološkog osavremenjavanja, što je imperativ savremene medicine. S tim u vezi, projekat nove angio-sale predstavlja dobar završetak godine na Vojnomedicinkoj akademiji, kao što je to slučaj i u celom sistemu odbrane.– rekao je ministar Šutanovac, koji je zajedno sa načelnikom VMA, general-majorom prof.dr Miodragom Jevtićem presekao vrpcu i svečano pustio u rad novu angio-salu.
- Važno nam je da vojni osiguranici imaju najbolje moguće lečenje na VMA, ali i da civili, koji se danas leče kod nas imaju mogućnost kvalitetnog lečenja i da ne čekaju u velikim redovima – naglasio je ministar. On je podsetio da su u sistem zdravstva Srbije od ove godine uključene i vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu te da će se raditi na njihovom opremanju. Namera sistema odbrane je da vojne zdravstvene ustanove budu respektabilne i prepoznatljive. - Cilj nam je da napravimo jedan svetski poznati brend, vojno zdravstvo Srbije, koje je već sad prepoznato i u Kongu i u Čadu – rekao je ministar Šutanovac i dodao da postoji veliko zanimanje za angažovanje naših lekara širom sveta.
Ministar Šutanovac dodao je da je opremanje ovog angio-bloka koštalo 1,8 miliona evra i podsetio da su svi savremeni aparati koji su kupljeni za potrebe VMA ekonomski isplativi i da posle vrlo kratkog vremena počinju da donose dobit sistemu odbrane, čiji je budžet i za 2010. godinu restriktivan.
Načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić rekao je da je ovo veliki dan za našu ustanovu jer postojanje jednog tako savremenog aparata znatno smanjuje liste čekanja, a lekarima Vojnomedicinske akademije pruža mogućnost da brže i efikasnije pomognu pacijentima u slučajevima neposredne životne ugroženosti.
Jevtić je zahvalio Ministarstvu odbrane na podršci koju pruža VMA u njenom radu i napretku i izrazio nadu da će ministarstvo nastaviti da ulaže u opremanje VMA na korist ne samo vojnih osiguranika već i svih građana Srbije.
Načelnik Insituta za radiologiju VMA, potpukovnik mr sc.med.Slobodan Ćulafić,govorio je o mogućnositma nove angio-sale. - Nabavkom nove angio-sale sa dve cevi je omogućeno da se dijagnostičke i terapijske procedure izvode u znatno kraćem vremenskom preriodu i veoma bezbedno s obzirom na rezoluciju slike i najsavremenije softverske mogućnosti. Ovim aparatom je moguće u jednom aktu napraviti dva pregleda čime se znatno skraćuje i sami postupci i vreme zračenja pacijenta i lekara. Istovremeno se smanjuje i količina kontrastnog sredstva koje se daje pacijentu što predstavlja i finansijsku uštedu. Zahvaljujući dobroj rezoluciji slike ovaj aparat omogućuje bezbedno i precizno postavljanje stentova u interventnoj kardiologiji ali i ima veliki značaj u oblasti lečenja krvnih sudova mozga, jer je moguće napraviti 3D realnu sliku i na taj način bezbedno sprovesti proceduru. – istakao je potpukovnik Ćulafić. On je naglasio da je u okviru kardiprograma uz korišćenje ovog aparata moguće pregledati i zbrinuti do 10 pacijenata dnevno, a u okviru neuroradiološkog programa 2 pacijenta.
Inače, trenutno se u VMA godišnje u okviru programa interventne kardiologije uradi 2314 terapijskih procedura kod 2200 pacijenata. U oblasti zbrinjavanja oboljenja krvnih sudova mozga u toku ove godine metodama interventne neurologije, urađeno je 110 veoma komplikovanih zahvata ugradnje intrakranijalnih stentova kod inoperabilnih pacijenata. Zahvaljujući ovom aparatu program dijagnostičkih i terapijskih procedura će biti znatno unapređen, a omogućiće se i razvijanje programa za lečenje akutnog infarkta srca i mozga čime će značajno biti rasterećene klasične hiirurške procedure u ovom domenu.
Razgovor sa kadetima Visoke škole VMA
U pratnji načelnika VMA general-majora prof.dr Miodraga Jevtića i dekana Visoke škole akademika,pukovnika prof.dr Miodraga Čolića, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac sa saradnicima obišao je dekanat, učionice, radne kabinete i internat Visoke škole VMA i uverio se u kvalitet uslova života i rada kadeta.
Tom prilikom, ministar Šutanovac zadržao se u dužem razgovoru sa kadetima VMA interesujući se o detaljima njihovog svakodnevnog života i rada. - Vi se školujete da biste bili odlični oficiri i vrhunski lekari. Zadovoljan sam rezultatima koje ste do sada iskazali. Želim Vam da nastavite istim putem - rekao je ministar odbrane Srbije. On je istakao da su kadeti VMA u prednosti u odnosu na kolege sa civilnih medicinskih fakulteta ne samo po uslovima života i kvalitetu znanja koje im se nudi, nego i zbog činjenice da će odmah po završetku studija biti zaposleni u sistemu odbrane i i mati predvidivu karijeru.
Ministar je pozvao kadete VMA da nastave da stiču znanja i time doprinesu izgradnji brenda vojnog zdravstva, po kome je Srbija već poznata daleko izvan svojih granica.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas