UAE 122015.jpg

Mogućnost saradnje sa UAE u oblasti vojne medicine

24. 12. 2015

Delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koju predvodi šef Komiteta za saradnju sa Republikom Srbijom general Vahid Al Zaki, posetila je Vojnomedicinsku akademiju (VMA). Cilj posete bio je upoznavanje sa kapacitetima institucije, posebno vezano za obuku i usavršavanja medicinskog osoblja u oblasti ratne medicine i vanrednim situacijama.
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt upoznao je sagovornike sa osnovnim oblastima delovanja VMA kao vojnozdravstvene, obrazovne i naučnoistraživačke institucije i preneo očekivanja da će kroz razgovor doći do tema od zajedničkog interesovanja i interesa za buduću saradnju u oblasti vojne medicine. Naglasio je da je VMA posebno poznata po ratnoj medicini za koju se organizuju uspešni kursevi za domaće i strane polaznike jer osoblje VMA ima kliničkog iskustva, kao i dobar potencijal naučno-nastavne baze za takvu vrstu edukacije. Dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu pukovnik prof. dr Nebojša Jović i načelnik Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA pukovnik dr Miroslav Broćić predstavili su program osnovnih, specijalističkih i doktorskih studija na Fakultetu odnosno kurseve koji se organizuju u Trening centru za sanitetsko osoblje VMA.
General Al Zaki preneo je zadovoljstvo zbog prijema na VMA koja je poznata kao jedna od najboljih bolnica u Evropi. Rekao je da su zainteresovani da nauče nešto iz ovog dobro organizovanog sistema za sticanje znanja i iskustva u oblasti medicine, ali i za podučavanje drugih na stručne teme. Istakao je da će sledeći korak u uspostavljanju dalje saradnje biti ekspertski sastanak kako bi se definisali konkretni pravci i oblasti delovanja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas