NC GS OS Rumunije.jpg

Načelnik Generalštaba OS Rumunije na VMA

09. 11. 2017

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rumunije general Nikolae-Jonel Ćiuka, koji sa delegacijom boravi u poseti Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, posetio je Vojnomedicinsku akademiju. Delegaciju Oružanih snaga Rumunije dočekali su zamenik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić i zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević sa saradnicima.
U uvodnom predstavljanju pukovnik Jovičić zahvalio je delegaciji Rumunije na dosadašnjoj dobroj saradnji u oblasti vojne medicine, koja se najviše ogleda u zajedničkom učešću na sanitetskim vežbama i drugim regionalnim inicijativama u ovoj oblasti, kao i dragocenim iskustvima stečenim na kongresima Balkanskog komiteta vojne medicine. Nakon predstavljanja organizacione strukture vojnog zdravstva u našoj zemlji, pukovnik Jovičić je delegaciju upoznao i sa radom vojnih bolnica, centara i sanitetskih odeljenja, čiji su zadaci podrška i pružanje medicinske pomoći pripadnicima kompletnog sistema odbrane, kao i civilnom stanovništvu.
Pukovnik prof. dr Vukosavljević delegaciji je predstavio strukturu Vojnomedicinske akademije i istakao tradiciju dugu 173 godine, koja pod jednim krovom objedinjuje lečenje, naučnoistraživački rad i školovanje, ali i ustanove u kojoj se posebno ističu iskustva i znanja u oblasti transplantacije, traumatologije i toksikologije. Delegacija Rumunije imala je priliku i da se upozna sa najvažnijim rezultatima i dostignućima organizacijskih jedinica - Sektora za lečenje VMA, Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu.
General Ćiuka pohvalio je očuvanje duge tradicije vojnog zdravstva u našoj zemlji, kao i jasan koncept planiranja daljeg razvoja. Teme od interesovanja za razgovor obe strane bile su pre svega kontinuitet u obrazovanju vojnih lekara sa akcentom na spremnost za saradnju u svim segmentima vojnomedicinske saradnje dveju zemalja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas