Nastavak dobrih rezultata na VMA.jpg

Nastavak dobrih rezultata na VMA

20. 06. 2017

Na  Vojnomedicinskoj akademiji, u saradnji sa kolegama iz Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenica, uspešno je izvedena mehanička, kateterska trombektomija kod pacijenta starosti 56 godina. Ova intervencija bila je neophodna jer je pacijent tri dana ranije imao veliku neurohiruršku operaciju - stabilizaciju sakruma, nakon čega dobija masivnu plućnu tromboemboliju. Pacijent se oseća znatno bolje nakon intervencije i dobro se oporavlja.
Tim Vojnomedicinske akademije, predvođen pukovnikom prof. dr Slobodanom Obradovićem, bio je u sastavu: potpukovnik dr Siniša Rusović, dr Miodrag Mihajlović, RTG tehničar Renata Čučković i instrumentarka Miladinka Topalović. Sa Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenica učestvovali su: doc. dr Jovan Matijašević, dr Uroš Batranović, RTG tehničar Zoran Elez i instrumentarka Maja Stanojević. Ovom metodom, koja je izvedena na Institutu za radiologiju VMA, kroz kateter su fragmentisane i aspirirane trombne mase iz glavnih plućnih arterija.
Ova metoda je prvi put primenjena u Srbiji i služi za lečenje pacijenata sa teškom plućnom tromboembolijom koji imaju kontraindikaciju za primenu lekova koji služe za razlaganje tromba.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas