36.jpg

Nastavak saradnje Ministarstava odbrane Srbije i SAD-a u okviru Programa kontrole i prevencije HIV/AIDS-a u Vojsci Srbije

23. 06. 2011

Predstavnik  Programa prevencije i kontrole HIV/AIDS-a Ministarstva odbrane SAD, dr Frida Von i major Pol Puhta iz Evropske komande SAD-a su u okviru svoje radne posete Ministrastvu odbrane i Vojsci Republike Srbije u periodu od 19-23. juna 2011, posetili i Vojnomedicinsku akademiju.
Ovaj  jedinstven projekat za prevenciju neke bolesti je projekat u  okviru koga je  preko 80 zemalja sveta već uključeno, a    jedna od njih je i naša zemlja.. U toku petogodišnjeg perioda, od 2005, kada je sve počelo, do 2011,  finansijska sredstva  koja nam se dodeljuju po osnovu konkurisanja na njihovim konkursima svake godine, su  utrošena na nabavku  neophodnih sredstava i aparata, računarske opreme i opreme za naš Trening centar, kao i obezbeđenje neophodnog propagandnog materijala. Kompletna nabavka  je izvšena  preko Ambasade SAD-a.
Dr Fridu Fon smo, nakon njene kratke ali sažete prezentacije samog projekta našim ekspertima u domenu dijagnostike, terapije i prevencije HIV/AIDS-a u vojnoj populaciji,   upoznali sa aktivnostima koje smo preduzeli i uspešno realizovali. Te aktivnosti se, pored opremanja naših relevantnih jedinica – Klinike za infektivne i tropske bolesti i Instituta za  transfuziju, mikrobiologiju, medicinska istraživanja i mentalno zdravlje potrebnim sredstvima i opremom, odnose i na edukaciju u okviru vojnozdravstvenog sistema. Pored lekara za to su bili zaduženi i psiholozi. Ilustracije radi, samo u toku prethodne godine, edukovano je oko 11.000 vojnika, a u saradnji sa Institutom za transfuziju testirano  5000  ispitanika o faktorima rizika za seksualno transmisive bolesti.
U okviru ovog Projekta, svake godine  obeležavamo i 1. decembar kao Dan borbe protiv side, kada se pored niza prigodnih aktivnosti vrši i distribucija propagandnog materijala vojnicima u trupama (Kopnena zona bezbednosti) i na Vojnoj akademiji.
Gosti su u sklopu posete obišli i Centar za obuku KoV-a u Požarevcu, ZPMZ u Nišu i četu za obuku Saintetske službe kao i Vojnu bolnicu u Nišu.
Na kraju posete, dr Frida Fon je, zadovoljna onim što je videla i čula, izjavila da smo jedna od retkih zemalja koja je do sada najviše odmakla u realizaciji programa i učinila da  sva odobrena sredstva budu krajnje namenski iskorišćena.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas