DHAPP 2017.jpg

Nastavak saradnje SAD i VMA u prevenciji HIV/AIDS

01. 12. 2017

Državni sekretar Ministarstva odbrane Bojan Jocić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu njegova ekselencija Kajl Skat, prisustvovali su danas potpisivanju aneksa protokola o donaciji u okviru Programa za prevenciju i kontrolu HIV/AIDS Ministarstva odbrane SAD na Vojnomedicinskoj akademiji. Događaju su prisustvovali zamenik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić i zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević.
Njegova ekselencija Kajl Skat rekao je da je velika čast što je dan posvećen borbi protiv HIV/AIDS obeležen donacijom opreme i materijala u vrednosti više od 70 hiljada dolara Vojnomedicinskoj akademiji, kao primer združenih napora u sprečavanju i zaštiti od širenja ove bolesti. Kako je naveo, SAD sarađuju sa vladama širom sveta na povećanju svesti i jačanju prevencije i kapaciteta lečenja, a Ministarstvu odbrane Republike Srbije od 2006. godine donirano je preko milion dolara u postizanju ovih ciljeva.
Državni sekretar Bojan Jocić izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja dobra međunarodna saradnja dveju zemalja i uputio zahvalnost na vrednoj donaciji. Uz napomenu da Ministarstvo odbrane naše zemlje i SAD sarađuju kroz brojne humanitarne akcije, državni sekretar Jocić je istakao preventivne aktivnosti u borbi protiv infekcije izazvane virusom HIV-a zbog kontinuiranog učešća pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u mirovnim operacijama širom sveta jer oni predstavljaju posebno ugroženu populaciju. Istakao je takođe da naša vojska u Programu za prevenciju i kontrolu HIV/AIDS učestvuje sa vojskama iz 80 zemalja sveta čime se potvrđuje činjenica da se HIV smatra problemom u vojnoj populaciji na globalnom nivou.
Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS Vojnomedicinska akademija obeležila je i redovnim edukativnim aktivnostima vojne populacije u vezi sa prevencijom i kontrolom HIV/AIDS-a. Uz dobrovoljno savetovanje u vezi HIV/AIDS i drugih polnim putem prenosivih bolesti, kadetima Vojne akademije podeljen je edukativni materijal o prevenciji i kontroli ove opasne bolesti.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas