407.jpg

Naučni skup: Srpski vojni sanitet 1917-1918

31. 10. 2008

Beograd, 31. oktobar - U organizaciji Vojnomedicinske akademije i Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, u amfiteatru VMA održan je naučni skup sa temom “Srpski vojni sanitet 1917-1918“ na kojem su obrađeni svi aspekti organizacije i funkcionisanja ove službe tokom proboja Solunskog fronta i u borbama za oslobođenje Srbije u Prvom svetskom ratu, Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izaslanstva odbrane Ruske Federacije, Lekarske komore Srbije, akademici, profesori i potomci boraca oslobodilačkih ratova Srbije, kao i najodgovorniji predstavnici VMA i vojnog saniteta.
Obraćajući se prisutnima Načelnik Odeljenja za moral i odnose sa javnošću VMA dr Elizabeta Ristanović, istakla je da su ličnosti vojnog saniteta, uvek, u svim stradanjima, patnjama, borbama i pobedama, bez oklevanja pristupale svom narodu, a mnogima od njih pripada oreol istrajnosti u spasavanju srpstva. „Njihova veličanstvena dela ostajala su kao trajni svetleći tragovi na istorijskim putevima i često su se i nesvesno utkivala u motive i postupanja narednih pokolenja“, istakla je dr Ristanović i dodala da je ta tradicija dodatna inspiracija i odgovornost za kolege sa VMA koji danas, svojim radom zidaju ovu veliku nacionalnu instituciju i prestonicu zdravlja i nauke. „Mi u Vojnomedicinskoj akademji, poštujemo istoriju i gradimo budućnost. I nimalo slučajno, danas smo domaćini ovog stručnog skupa koji će jezikom činjenica rasvetliti organizaciju srpskog vojnog saniteta u završnici Prvog svetskog rata i velikom oslobodilačkom pohodu“, rekla je Elizabeta Ristanović.

Skup je otvorio Načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić koji je naglasio da se u ovom hramu medicine i nauke već skoro 165 godina odvija neprekinuti proces stvaranja zdravlja. „Menjali smo ime i adrese, nismo se potpisivali ispod svog milosrđa, služili smo i služimo narodu i otadžbini, ponosni smo potomci sjajnih vojnika i ratnika, stvorenih od izdržljivosti i poleta, koji su u zanosu pobede i trijumfalnom oslobodilačkom maršu pre 90 godina oslobodili otadžbinu, potamneli slavu Sparte i okitili se lovorovim vencima najhrabrijeg naroda na svetu, kako su govorili i pisali ondašnji evropski državnici i političari. Imamo moralnu obavezu da danas i ovde na ovom stručnom skupu još jednom govorimo o časti, plemenitosti, žrtvovanju, o Srbima vojnicima, oficirima i lekarima kakvi su nekada bili. Ali i o ženama i muškarcima koji nisu bili Srbi, a ostali su iz poštovanja, divljenja i odanosti da ginu sa nama i leče naše rane.“ Po njegovim rečima, 1917 i 1918.godina predstavljaju godine konsolidacije države i vojske u izgnanstvu, a samim tim i vojnog saniteta koji se sprema u odlučujući trijumfalni pohod u otadžbinu. „Srpski vojnici i lekari znali su se boriti, ali i praštati neprijateljskim ranjenicima i zarobljenicima i nesebično im pružati pomoć. Prisetimo se srpskih lekara, ratnih hirurga, rodonačelnika srpske medicine i univezitetskog obrazovanja, Vladana Đorđevića, Vojislava Subotića, Žarka Ruvidića i svih drugih koji su nesebično ugradili sebe u ono što je danas moderna srpska medicinska struka i nauka.” Načelnik VMA završio je svoj pozdravni govor rečima: “Prvi svetski rat završen je pre 90 godina. Od tada su ovim prostorom tutnjali i drugi ratovi, mali i veliki, svetski i lokalni. Još uvek vidamo ratne rane, bole nas nacionalne patnje i stradanja, ali kao pripadnici vojnog saniteta u službi zdravlja i otadžbine nepokolebljivo istrajavamo na putu koji su trasirali snagom morala, duha i znanja naši slavni preci i učitelji!”.

Učesnicima skupa obratio se i predsednik Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, prof. dr Pavle Milenković. General u penziji Milisav Sekulić govorio je o ratnim dejstvima na Solunskom frontu 1917 i 1918, prim.dr Aleksandar Nedok održao je predavanja na temu Organizacije i funkcionisanja vojnog sniteata tokom 1917 i 1918. godine, prof.dr Brana Dimitrijević govorio je o razvoju specijalističkih službi srpskog vojnog saniteta u Prvom svetskom ratu. Prof. dr Mile Ignjatović govorio je o Srpskoj ratnoj hirurškoj doktrini u ratovima 1917.godine. Stručnjaci VMA, pukovnik doc. dr Dragan Mikić i doc.dr Sonja Radaković održali su predavanja o zaraznim bolestima kao i o problemima ishrane u Prvom svetskom ratu. Svi prezentovani radovi štampani su u specijalnom izdanju lista Vojnosanitetski pregled.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas